In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

VVB lanceert krasbiljetten tegen transfers
8-3-2015
Bij de lancering van de nieuwe VVB-campagne werd op zondag 8 maart onderstaande persmededeling verspreid.

Krasbiljetten tegen miljardentransfers

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) deelt op zondag 8 maart krasbiljetten uit op het jaarlijks Vlaams-Nationaal Zangfeest in de Antwerpse Lotto-Arena. Aanleiding hiertoe zijn de steeds stijgende transfers van Vlaanderen naar Wallonië in tijden van algemene besparingsmaatregelen.

‘Vlaanderen zit het een begrotingstekort van 694 miljoen euro. Besparingen overschaduwen de politieke agenda in Vlaanderen. Bourgeois I bespaart op alles. Behalve dan op de transfers van noord naar zuid’, zegt Guido Moons, lid van de VVB-werkgroep Transfers. ‘Vlaanderen geeft elk jaar een blanco cheque van 12 miljard euro weg terwijl de Vlaming zelf de broeksriem moet aanhalen. Dat is zo’n goede 1850 euro per Vlaming per jaar. Een stuk meer dan het gemiddeld maandelijks inkomen.’

Vlaams Marshallplan voor Wallonië

De VVB pleit dan ook voor een meer gestructureerde vorm van financiële transfers. Zo is men van oordeel dat de jaarlijkse transacties van noord naar zuid transparanter moeten worden. ‘Het is erg frappant dat Vlaanderen totaal geen controle heeft over wat Wallonië precies met het geld van de transfers aanvangt. Daar moet verandering in komen’, klinkt het bij de VVB.

Daarnaast eist de VVB ook dat de transfers resultaatsgebonden moeten zijn en bovenal eindig in de tijd. ‘Wie schenkt aan organisaties als Greenpeace of 11.11.11 wordt jaarlijks op de hoogte gehouden over wat er concreet met zijn geld gebeurt. Wij vinden dan ook dat de Vlaamse regering werk moet maken van een Marshallplan voor Wallonië. Concreet moeten er doelstellingen worden vooropgesteld die Wallonië zal moeten halen wil het nog aanspraak kunnen maken op Vlaams geld.’

Win voor het leven

Om deze eisen kracht bij te zetten, zal de VVB krasbiljetten uitdelen met het opschrift ‘Kras de Vlaamse transfers weg en win voor het leven!’.

‘Het gemiddelde Vlaamse gezin zou door het afschaffen van de jaarlijkse geldstroom naar Wallonië zo’n 7500 euro besparen. Met gemiddeld 12 miljard als extra bonus voor Vlaanderen zou de levensstandaard van elke Vlaming er heel wat beter uitzien’, aldus Bart De Valk, voorzitter van de VVB.

Terug naar overzicht