In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Voetbaltop is Belgische klucht
29-1-2015

Het is frustrerend te moeten vaststellen dat aan de top van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verspilzucht, vriendjespolitiek en vooral veel arrogantie heersen. Dat is geen recent gegeven maar nu komt dat allemaal bovendrijven als er cijfers uitlekken en CEO Steven Martens in het oog van een mediastorm belandt. Het lijkt een Belgische klucht maar het is jammer genoeg ook bittere ernst.

Over het hotel dat in Brazilië werd geboekt voor de spelersvrouwen zonder dat het ooit werd gebruikt, is maanden geleden al voldoende bericht. Een verliespost van 300 000 euro werd geminimaliseerd, ook al is het niet niks. Vandaag komt nog meer abnormaals aan het licht. Dat het bedrijfje van Vincent Kompany het vijfvoudige (250 000 euro of één weekloon van de eigenaar) mocht aanrekenen dan oorspronkelijk voorzien voor een tv-reeks over de Rode Duivels bijvoorbeeld.  Dat (Brusselse) politici op kosten van de Bond naar Brazilië mochten (meer dan 130 000 euro) lijkt nog minder te verantwoorden en dat sommigen binnen de bondstop (namen zijn jammer genoeg – nog – niet vrijgegeven) zowel een loon als extra vergoedingen voor diensten opstrijken, is er al helemaal over. Voeg daar nog de vele onkosten en betalingen zonder aanbesteding of zelfs maar een contract bij en het is duidelijk dat er bij de KBVB een cultuur heerst die erg neigt naar wat we zakkenvullerij kunnen noemen.

Steven Martens heeft sinds hij het tennis ruilde voor het voetbal kunnen profiteren van de gouden lichting binnen het Belgische voetbal. Naarmate de spelers goede resultaten boekten, stonden de kandidaten om te sponsoren rijen dik aan de  deur. In deze periode van hoogconjunctuur leek alles te kunnen. En dat was precies de misrekening. Martens heeft bovendien de tegenslag dat enkele voorzitters van profclubs weten wat een goed management is. Mensen als Bart Verhaeghe (Club Brugge), Ivan De Witte (Gent), Marc Coucke (Oostende) en Roland Duchâtelet (Standard) weten beter dan wie ook wat de kerntaken van een goede manager zijn. En niet zijn.

Niemand bevestigt het, maar het zijn blijkbaar deze Vlaamse managers die Martens en zijn manier van werken in vraag stellen. Opvallend: uit het Brusselse kamp komt er géén kritiek. Dat zou ook verwonderlijk zijn want Anderlecht kan enkel maar profiteren van het megalomane plan van Martens en zijn kompanen om een nieuwe “Brussels” stadion te bouwen waar de club van voorzitter Vandenstock haar thuiswedstrijden zou kunnen spelen. Dat er in Vlaanderen bakken kritiek zijn op die plannen – het stadion zou immers worden gebouwd in Strombeek-Bever en dat is Vlaams grondgebied – kan de heren van de Bond niet van de wijs brengen. Meer zelfs: het nieuwe stadion is het lokkertje geweest om een stukje van de organisatie van het EK in 2020 naar België te halen.

Analisten zijn het er over eens dat de laatste dagen van Steven Martens en zijn voorzitter François De Keersmaecker wel eens geteld zouden zijn. Misschien is dat het sein om meteen ook de hele mastodont aan de Houba De Strooperlaan op te doeken want het Belgische niveau is de graad van corruptie duidelijk niet de baas. In Vlaanderen zouden we dat beter kunnen organiseren. Net zoals in de sociale zekerheid Vlaams geld wordt getransfereerd naar Wallonië zonder dat we daar inspraak in hebben, is de Voetbalbond een geldverslindend instituut waarop we geen vat hebben. Deze bond dient dringend gesplitst. In afwachting vragen we alvast dat er vanuit de gewesten via een auditcomité zou worden toegezien op het gevoerde beleid.


Terug naar overzicht