In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

VVB is solidair met Schotland
19-9-2014
Met een symbolische kaarsjesactie op het Vrijheidsplein in Brussel betuigde de VVB donderdag haar solidariteit met de Schotten die op dat ogenblik nog in spanning uitkeken naar de uitslag van hun referendum. De actie werd onder meer door de VRT in de belangstelling geplaatst. 

Schotland en de Vlaamse Volksbeweging wisten op 18 september in Brussel veel Vlaamsgezinden van alle strekkingen te verenigen. Meer dan 200 Vlaamse Bewegers kwamen samen om op het Vrijheidsplein 1800 kaarsjes te branden voor de Schotten. De afloop van het referendum is ondertussen bekend. Het werd helaas een NO. De truc van de bangmakerij heeft gewerkt. Dat het geen totaalverlies wordt, zal de komende maanden en jaren nog blijken als het Schots Parlement meer bevoegdheden krijgt. De internationale mediabelangstelling in Brussel was groot, zo waren ondermeer BBC en CNN aanwezig. 
VVB-voorzitter Bart De Valck sprak zijn steun aan Schotland uit namens de VVB en werd daarna door de buitenlandse media uitgebreid geïnterviewd.  De blauwe en witte kaarsjes zorgden voor een gezellige sfeer en mooie beelden. Na het zingen van enkele Schotse liederen – waarmee velen in de Vlaamse Beweging blijkbaar wel vertrouwd zijn – werd ook de Vlaamse Leeuw ingezet en zorgden een doedelzakspeler en accordeoniste voor extra feestsfeer. Want dat was het wel; een 'feest' van de democratie.

Voor de beelden van de VRT: klik op onderstaande foto.


Terug naar overzicht