In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

NIEUWS UIT ZUID-TIROL
18-9-2014
Op 18 september 2014 hebben de Schotten gestemd over de vraag of ze  een onafhankelijke staat kunnen worden. Dit proces  begon met de roep om zelfbeschikking.  De Schotten zijn niet alleen: Meer dan een miljoen mensen kwamen op 11 september  in Barcelona de straat op voor de onafhankelijkheid van Catalonië. In Zuid-Tirol  was er in 2013 een grote mobilisatie rond ‘Weg van Rome’.

De film volgt drie jonge activisten (Gerald Leiter, Anna Arque en Chris White) in hun inspanningen om de onafhankelijkheid te verkrijgen. Waarom voelt een Zuid-Tiroler zich in 2014 onvrij, omdat hij  een Italiaans paspoort heeft? Wat zou veranderen voor Anna als ze in een onafhankelijk Catalonië zou leven? Waarom is voor Chris het referendum op 18 september 2014 zo belangrijk?

We ontmoeten Zuid-Tirol tijdens een rally in Barcelona, we zien Schotten in de Tiroolse bergen en een jonge Catalaanse in Edinburgh. Ze zijn jong, kennen de media en zijn overtuigd van hun zaak.  En ze hebben een gemeenschappelijk doel: de groeiende onafhankelijkheidsbewegingen,die  los van hun eigen impopulaire centrale overheid willen, versterken. 

De film " Nicht unser Staat - Europa, wir sind anders!” helpt ons om te begrijpen hoe het verlangen naar onafhankelijkheid in de 21e eeuw er komt. Deskundigen internationaal recht o. Univ. Prof. Sebastian Hafner en o. Univ. Prof. Peter Pernthaler gaan in op de vraag welke rechtsgrondslag men heeft voor  zelfbeschikkingsrecht. De econoom Stefan Bruckbauer onderzoekt de economische impact welke de mogelijke spin-offs zouden hebben.

Klik op de affiche hieronder en bekijk de film over Zuid-Tirol


Terug naar overzicht