In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Independentisten halen beste score ooit
29-4-2019

Dat de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie de gemoederen blijft beroeren werd gisteren voor de zoveelste keer duidelijk. Bij de Spaanse verkiezingen die gisteren plaatsvonden hebben de independentisten in Catalonië een historisch hoge score behaald. De meerderheid van de stemmen in Catalonië gingen naar separatistische partijen. In de rest van Spanje scoorden de partijen die zich duidelijk voor Spaanse eenheid uitspraken ook opvallend goed. De impasse lijkt bevestigd.

Een nog duidelijker signaal van de Catalaanse bevolking dan de verkiezingsuitslag in zijn totaliteit, is de verkiezing van vijf kandidaten die al anderhalf jaar in een Spaanse cel zitten. Oriol Junqueras, Raul Romeva, Jordi Sanchez, Jordi Turull en Josep Rull riskeren tot 25 (!) jaar cel voor hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2018. Alsof het feit dat er anno 2019 mensen worden gevangen gezet voor hun democratische politieke activiteiten nog niet erg genoeg is, zullen de vijf verkozenen ook verhinderd worden hun mandaat uit te oefenen.

Voor hun eedaflegging zullen ze de gevangenis mogen verlaten. Maar daarna worden ze hoogstwaarschijnlijk uit hun ambt ontheven, net zoals ze nu een verbod hebben om hun politieke functies uit te oefenen.

Het gaat tegen de basiswaarden van de EU in dat politici voor hun medewerking aan de organisatie van een democratisch referendum een gevangenis straf krijgen opgelegd. Het Europese stilzwijgen  lijkt de Spaanse regering vrij spel te geven om steeds repressiever op te treden tegen Catalaanse independentisten.

Terug naar overzicht