In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

DE BOEIEN LOS, DE BANDEN BREEKT!
29-10-2018

Op zondag 4 november om 11uur stipt zullen op de IJzerweide aan de voet van de Paxpoort de Vlaamse Volksbeweging en VOS voor de zesde en laatste maal den Grooten Oorlog herdenken.

Het motto “de boeien los, de banden breekt!” dekt volledig de lading. Dit jaar wordt de focus gericht op de talloze Vlaamse IJzerfronters die wegens hun consequente Vlaamse (en sociale) houding tijdens die vier turbulente jaren werden opgesloten in Franse gevangenissen en daar werden behandeld als uitschot, als misdagers van gemeenrecht. Vier namen worden uitgelicht, vier namen als getuigen van dit al te weinig gekende en dus nagenoeg vergeten tragische verhaal: Frans Van Der Linderen, Jef Lysens, Paul Vandermeulen en de houthakkers van de Orne.

VVB en VOS doen beroep op de warme stem van ANZ-regisseur Wilfried Haesen, die een aantal Ijzebedevaartgedichten voordraagt. Verder zal de muziek worden gebracht door Walter Evenepoel (kopstuk van ‘De Geuzen’) en zal nationaal VVB-voorzitter Bart De Valck nog een boodschap brengen. We verwachten een succesvolle opkomst op deze laatste herdenking.Terug naar overzicht