In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

VVB-nieuwsbrief: 2 000 Catalanen op zoek naar een bed!
27-11-2017

Op donderdag 7 december zakken duizenden Catalanen af naar Brussel om hun verontwaardiging tegenover de Europese Unie te uiten. Ze willen respect voor hun democratie, de hypocrisie van de hoge onverkozen heren in Brussel aankaarten, de vrijlating van hun politieke gevangenen eisen en aantonen dat Catalonië de EU kan redden (en niet omgekeerd). Velen onder hen hangt een Spaanse rechtszaak boven het hoofd, omdat ze medewerking leverden aan het referendum op 1 oktober. Ze hebben hun centen nodig om te procederen, om eventueel borgsommen te betalen. Daarom zoeken ze een gratis bed. En daar kan elke Vlaming bij helpen.


Daarom zorgde ICEC (International Commission of European Citizens, een internationale vzw naar Belgisch recht), voor het inschrijvingsplatform www.withcatalonia.eu, waar Catalanen op zoek naar een warm bed zich kunnen aanbieden. Via www.withcatalonia.eu/hosting kunnen alle gastvrije bewoners van ons land hun aanbod ingeven. De Catalaanse branche van ICEC ‘matcht’ beide bestanden. Momenteel is de verhouding 1 Vlaams bed op 7 Catalaanse aanvragen. Er is dus nog werk aan de winkel.


Daarom gaat de Vlaamse Volksbeweging (de Vlaamse poot van ICEC, dat zes landen omvat) naarstig op zoek naar mensen die Catalanen een bed willen aanbieden. Het gaat in principe om één (woensdag 6 december) of twee nachten (+ donderdag 7 december). Normalerwijze zal binnen de 48 uur na een aanbod een Catalaan met je contact nemen. Daarna spreek je verder onderling met elkaar af. In sommige gemeenten wordt ook groepsaccommodatie aangeboden. Wie als gastvrije Vlaming zijn huis wil openstellen voor Catalanen, vragen we onverwijld te surfen naar www.withcatalonia.eu/hosting. Deze webstek is zowel in het Nederlands als het Engels. De bijkomende opmerkingen of info worden best in het Engels ingevuld. Dat vergemakkelijkt het eerste contact met je Catalaanse gast(en). Toon je warm Vlaams hart en do e mee. En vergeet uiteraard niet op donderdag 7 december om 11 uur mee te komen betogen in de Europese wijk. Exacte gegevens vind je ten gepaste tijde op de webstek (www.vvb.org).


We hopen van harte dat we op die manier de Catalanen kunnen helpen in hun streven. Wie geen Catalaan onderdak kan verschaffen, maar deze internationale actie wel wil steunen, kan steeds een (kleine) gift overmaken op rekening van VVB Actie: BE39 4099 5639 8119, met als vermelding 'slaapactie CAT'. Giften vanaf  40 euro geven uiteraard recht op een fiscaal attest.


Voor meer info kan je steeds terecht bij Bernard Daelemans, woordvoerder ICEC Vlaanderen (bernardd@icec.ngo of 0479 86 55 12) en Steven Vergauwen, algemeen secretaris ICEC (stevenv@icec.ngo of 0496 53 88 59)

Terug naar overzicht