In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Nu het nog kan...Nu het nog kan (want ze zijn bijna op)
10-11-2017

Een boekje dat niet op de boekenbeurs staat: dat zal wel iets heel speciaals zijn, zeker? Want zelfs het Vlaams Belang laat het heel breed hangen, dit jaar. Een ongelofelijk straf opvallende stand in Hal 1 hebben de stouteriken, die met een rechtszaak de toegang tot Antwerp Expo forceerden. Wellicht dacht Boek.be (organiseert de Boekenbeurs) niet dat het Vlaams Belang ook nog écht die stand wou betrekken. ‘Ze’ kregen eens gelijk, was dat niet voldoende? Anti-intellectueel als ze (zouden) zijn, gingen ze er voorzeker niks mee aanvangen. Wél dus.

 

Uitgesproken Vlaamse geluiden kun je ook op de stand van Doorbraak opvangen en op die van Polemos, huisuitgeverij van ’t Pallieterke. De Boekenbeurs iss er dit jaar dus echt voor iedereen - de ‘Vlaemsche’ stands waren drukbeklant en werden in de wandelgangen duchtig besproken. Zo doet de jaarlijkse Boekenbeurs eindelijk aan opinievrijheid. Iedereen moet door lectuur en debat zijn of haar eigen mening kunnen vormen.

 

Dat ene boekje dat je niet vindt op Antwerp Expo en waarmee we deze bijdrage openden is ‘Nu het nog kan’ van onze stafmedewerker Steven Utsi. Er zijn er nog welgeteld dertig exemplaren van en dan is het op. Het afgelopen jaar was de verkoop een succes. Net toen de laatste boekvoorstelling achter de rug leek, werd het onderwerp van Utsi’s essay razend actueel: hoe kan je in de eenentwintigste eeuw aankijken tegen het subtiele onderscheid tussen wettigheid en wettelijkheid van een exit van een regio uit een uitgewoond aloud ‘vaderland’? Hoe legitimeren nationale bewegingen dat voor zichzelf? Wat zijn mogelijke handgrepen? De Europese ideeëngeschiedenis staat er bol van. Het is gewoon kwestie van ze te willen zien. Daarover gaat ‘Nu het nog kan’.

 

Wie graag een van de laatste exemplaren aankoopt en zo de VVB bijkomend steunt voor het project ‘Witboek Vlaamse Staatsvorming’, die is er best snel bij. Het boek is voor 15 euro hier te koop. Niet dringen, maar wel doen! Kerstcadeautje?

Terug naar overzicht