In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Vlaanderens dageraad aan de IJzer 5/11/17:
7-11-2017
Zondagvoormiddag 5 november vond, in samenwerking met VOS Vlaamse vredesvereniging, in de Koolputten te Waasmunster onder impuls en op aansturen van oud-VVB-voorzitter Guido Moons, de jaarlijkse herdenking van het ontstaan van de Vlaamse autonomiebeweging plaats. 
Vlaanderens Dageraad, de eerste politieke vertaling van het Vlaamse autonomiestreven, kwam inderdaad tot stand in de modderpoelen en loopgraven het IJzerfront. Het waren precies mensen zoals Filip De Pillecyn en Hendrik Borginon die, vanuit een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel, ageerden tegen een aantal aberraties waar we ons heden ten dage nog moeilijk kunnen van voorstellen dat ze ooit effectief hebben plaatsgevonden. 
Het werd een onverhoopt groot succes: ruim 150 geïnteresseerden, waaronder een aantal nazaten van de familie De Pillecyn, kwamen vanuit alle hoeken van Vlaanderen om er, na de inleiding door Guido Moons, te luisteren naar de uiteenzettingen. Deze werden op boeiende wijze gebracht door o.a. historicus Jan Huijbrechts alsook de hoofdredacteur van het e-opiniezine Doorbraak, Pieter Bauwens. De muzikale intermezzo’s werden, ook nu weer, stijlvol waargenomen door de barden uit het Pajottenland, de gebroeders Evenepoel. VOS-directeur Raf Praet nam het ‘uitgeleide’ voor zijn rekening. Het geheel zelf werd aan elkaar gepraat door oud-VRT-presentator Wilfried Haesen. 
Achteraf kregen alle aanwezigen de gelegenheid om alles nog eens te laten bezinken en na te praten bij een natje en een droogje. Gezien het succes kijken we nu al uit naar de volgende editie, die meteen een jubileum mag vieren, nl. de 5de uitgave, precies 100 jaar na de Groote Oorlog. 


Terug naar overzicht