In de kijker

Grondvest

PERSMEDEDELING VVB - Catalaanse Jordi's krachtig symbool voor vrijheid en identiteit
17-10-2017

De VVB stelt met verontwaardiging vast dat Jordi Cuixart en Jordi Sànchez, twee sterkhouders van de Catalaanse autonomiebeweging, zijn opgepakt en worden beticht van opruiing, omdat ze einde september opriepen om massaal deel te nemen aan het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. De twee Jordi's ijveren beiden voor Catalaanse zelfbeschikking en op die manier voor de voltooiing van de autonomie van Catalonië: een onafhankelijke republiek, lidstaat van de Europese Unie.

De afgelopen dertig jaar hebben de Catalanen met vallen en opstaan gewerkt aan zelfbestuur en een welvarende regio uitgebouwd. In de Catalaanse beweging gaan de strijd voor politieke emancipatie en de ijver voor de culturele verwevenheid van de Catalaanse samenleving hand in hand. Jordi Sànchez belichaamt het politieke luik (ANC), Jordi Cuixart de culturele krachtlijn van de Catalaanse nationale beweging (Omnium Cultural).

De VVB eist dat de Europese Unie op een krachtige manier deze stroomversnelling in de Spaanse repressie tegen het Catalaanse autonomisme veroordeelt. De autonomiebeweging wordt al langer gecriminaliseerd, nu is het de beurt aan hun individuele leiders en spreekbuizen. Dit is volstrekt ontoelaatbaar. Jordi Cuixart en Jordi Sànchez namen hun burgerlijke en democratische verantwoordelijkheid op en dat wordt hen nu door Madrid zwaar aangerekend.

Wat er gebeurt in Catalonië is alsof in Vlaanderen - bijvoorbeeld - Willy De Waele, voorzitter van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV), en Peter De Wilde, voorzitter van het Davidsfonds, zouden worden gearresteerd, omdat er in België na de verkiezingen van 2019 geen federale regering meer zou kunnen worden gevormd en zij de Vlaamse politiek zouden hebben opgeroepen om zich te schikken in het onvermijdelijke en door te gaan met een Vlaamse republiek.

Aan de Spaanse repressie tegen de Catalaanse beweging moet onmiddellijk een einde komen. De Madrileense ordehandhaving in Catalonië moet onder Europese curatele worden geplaatst en de regio moet tegen de Spaanse regering-Rajoy duidelijk stellen dat niets meer of minder dan het goede nabuurschap op het spel staat, na de Catalaanse onafhankelijkheid.

Ondertussen moeten meningen vrij zijn en moeten ze fatsoenlijk kunnen worden geuit. Ook als zij een radicale breuk betekenen met de bestaande orde. En bij uitstek als ze de dunne linzensoep van horigheid aan oude staten willen vervangen door de kruidige bouillabaisse van vrijheid en sterke identiteit.


Bart De Valck

Voorzitter Vlaamse Volksbeweging

0499 21 24 48

Terug naar overzicht