In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

PERSMEDEDELING VVB - VVB houdt zich klaar voor Catalaanse verklaring van onafhankelijkheid
9-10-2017

Via de internationale NGO ICEC is de VVB nauw betrokken bij het Catalaanse proces naar onafhankelijkheid. Morgen dinsdag 10 oktober roept het Catalaans parlement wellicht de onafhankelijkheid van de regio uit. De snelheid waarmee de gebeurtenissen evolueren nopen ons tot een bijzondere beraadslaging van de Raad van Bestuur van de VVB. Deze vergadering was aanvankelijk gepland te Aalst, maar om een rechtstreekse lijn te hebben met Catalaanse verantwoordelijken in Brussel is ze verplaatst naar de hoofdstad.

 

Graag willen we beklemtonen dat, in Vlaanderen, de Catalaanse politiek de VVB als voorkeurpartner beschouwt voor maatschappelijke actie t.b.v. de verbreding van het draagvlak voor zelfbeschikking van historische gemeenschappen - zoals Catalonië, maar dus ook Vlaanderen. Wij hebben goede contacten met de diplomatieke afvaardiging van Catalonië in Brussel, met de Catalaanse diaspora in Vlaanderen, maar koesteren eveneens onze rechtstreekse lijn met de hoogste instanties in Barcelona zelf.

 

Mogelijk staan we morgen voor een historische gedaanteverwisseling van de EU. Ofwel omdat de Catalanen de laatste horde nemen en hun republiek stichten, ofwel omdat Madrid zich zo gesteund voelt door de opmerkelijke abdicatie van de EU dat de beraadslaging en afkondiging in het Catalaans parlement ultiem wordt verhinderd of tenietgedaan. Dit mag evenwel de Catalaanse parlementsleden niet doen twijfelen. Er staat morgen veel op het spel. De VVB houdt zich klaar om de media te woord te staan met inlichtingen en duiding bij de gang van zaken in en rond Barcelona.

 

Om met ons mee te vieren met cava en veel vlagvertoon (dundoeken erg welkom dus!) nodigt de VVB morgenavond alle sympathisanten van Catalaanse en Vlaamse onafhankelijkheid uit in de Drukpersstraat. Mocht de Spaanse overheid haar repressie alsnog in een hogere versnelling schakelen, dan spelen we meteen op de counter en organiseren we een protestactie. Als basisorganisatie hopen we dat reismoeilijkheden met het openbaar vervoer (aangekondigde staking van trein, bussen en trams) via onderlinge solidariteit en carpooling zullen worden opgelost.

 

De bijeenkomst vangt morgen aan om 20u. in het Vlaams Huis te Brussel, Drukpersstraat 20.

 

Bart De Valck

Voorzitter Vlaamse Volksbeweging

bart.de.valck@vvb.org

0499 21 24 48

Terug naar overzicht