In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Laat BelgiŽ de Vlaamse onafhankelijkheid betalen!
28-9-2017
Het Witboekproject van de VVB wil een concreet stappenplan uitwerken in de richting van Vlaamse onafhankelijkheid. Het wil meer zijn dan een strategie. Met het Witboek willen we komen tot een heuse blauwdruk. Omdat we niet willen volstaan met een doordrukje van wat over het onderwerp de afgelopen jaren al is geschreven (tal van interessante boeken en artikels), zetten we een originele benadering van een Vlaams staatsvormend project in de steigers. Het aantrekken van mensen die hun steentje zullen bijdragen, de realisatie van het boek zelf, de verspreiding ervan, maar ook een aantal evenementen in de marge van het werk aan het Witboek zullen veel geld kosten. Toch is de inspanning meer dan de moeite waard.

Tot voor enkele jaren leek Vlaanderen immers de beste kaarten te hebben om op eigen initiatief uit België te stappen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een fatale crisis van de instellingen. Inmiddels zijn we ingehaald door Catalonië (de actualiteit vergt weinig bijkomende toelichtingen), maar eveneens door Schotland. Schotland heeft er een ei zo na gelukt referendum voor onafhankelijkheid opzitten. Belangrijk is nochtans dat Schotland, heel vergelijkbaar met het Catalaanse stappenplan dat de afgelopen achttien maanden is gevolgd, een witboek klaarstoomde om niet alleen de voordelen van Schotse onafhankelijkheid aan te tonen, maar ook hoe die stap rustig, sereen, weloverwogen en waar het moet gefaseerd zou kunnen verlopen (je zal namelijk niet buiten enkele overgangsmaatregelen, een transitie, kunnen). Iets heel vergelijkbaars is broodnodig om Vlaamse onafhankelijkheid opnieuw aan de politieke agenda te plaatsen.

Ooit komt de noodzaak om goed beslagen op het ijs te verschijnen met een Witboek Vlaamse Staatsvorming. Laat ons daarom nu al beginnen met een inhaalbeweging op wat Catalanen en Schotten in hun plannen en blauwdrukken hebben gepresteerd. Wat zij dachten en schreven, valt niet zonder meer naar de Vlaamse situatie te vertalen. We moeten zelf de hand aan de ploeg slaan. In de brief die de komende dagen bij al onze leden in de bus valt, lees je meer over het hoe en waarom van het Witboekproject. Je leest er ook dat we 20.000 euro willen ophalen bij leden en sympathisanten. Bijdragen boven de 40 euro geven recht op een fiscaal attest. Dus: laat België de Vlaamse onafhankelijkheid betalen!
Terug naar overzicht