In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Persbericht: Spaanse repressie tegen Catalaanse voorhoedebeweging
20-9-2017
De Catalanen stomen voluit op naar de stichting van een staatkundig soevereine republiek. Ze geven ermee gestalte aan het Europa van de eenentwintigste eeuw: een kruisbestuiving van identiteit en internationale openheid.

Vandaag laat de Spaanse staat zijn ware gezicht zien. Militair en paramilitair machtsvertoon in de straten van Barcelona, raids op drukkerijen en, sinds enkele uren, op Catalaanse politieke instellingen. Ongezien, maar ook niet onverwacht.

De Vlaamse Volksbeweging roept alle politieke partijen in Vlaanderen op om een duidelijk signaal te geven aan hun Spaanse evenknieën in het Europees Parlement en in alle andere internationale vergaderingen dat deze ondemocratische manier van optreden Madrid heel zuur zal opbreken.

Sinds twintig jaar is er in Europa een evolutie aan de gang waarin uitgewoonde oude staten afscheid moeten nemen van naties die hun Europese toekomst in eigen handen willen nemen. Deze evolutie is begonnen in Oost-Europa en op de Balkan en heeft nu Zuid-Europa bereikt.

De Europese Unie moet deze ontwikkeling begroeten als een kans op democratische vernieuwing en mag onder geen beding door stilzwijgen zich aan de zijde scharen van de Madrileense repressie, die zich van haar meest duistere kant op dit eigenste moment ontvouwt in de straten van Barcelona.

Bart De Valck
Voorzitter VVB
Terug naar overzicht