In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

PERSMEDEDELING VVB - VVB ondersteunt ter plaatse het Catalaans onafhankelijkheidsstreven
12-9-2017
Catalunya I Flandes, junts cap a la independència
 
De voorbije drie dagen was een uitgebreide VVB-delegatie (meer dan 50 personen) actief in Barcelona ter gelegenheid van de Catalaanse nationale feestdag, de Diada.

Op zaterdag en zondag werden een aantal formele contacten gelegd binnen en buiten de internationale koepel ICEC, waarvan de VVB lid is. Ook onze jongerenafdeling JeV legde heel wat contacten met de jeugdafdeling van het ANC en andere buitenlandse delegaties. Aan de vooravond van de Diada was de VVB medeorganisator van de zesde Marxa de Torxes, een twee uur durende optocht waarbij langs het parcours steeds meer mensen met fakkels aansluiten. Op het einde telde deze door de drumband Kempenland aangevoerde optocht zo’n 5 000 deelnemers.

Op het centrale herdenkingsplein waren er kippenvelmomenten: op het ogenblik dat de drumband samen met Valenciaanse muzikanten het Valenciaanse volkslied speelde en de massaal opgekomen Catalanen met luid applaus onze Vlaamse Leeuw afsloten. ANC-voorzitter Jordi Sanchez dankte in zijn toespraak uitdrukkelijk de Vlaamse steun bij hun streven naar zelfbeschikkingsrecht.
 
Op de Diadadag zelf (ma. 11 sept.) kende de VVB-stand op de Mostra d’Entitats heel wat succes. De 4 000 in het Catalaans opgestelde folders en even groot aantal leeuwenvlagjes vonden gretig afname. Onze enthousiaste deelnemers verstrekten heel wat uitleg aan de geïnteresseerden over ons gezamenlijke streven naar onafhankelijkheid. In de late namiddag waren onze grote leeuwenvlaggen niet alleen prominent in het straatbeeld, maar ook op de grote schermen van de SI-massamanifestatie. Overal werden ze op deugddoend applaus onthaald. 
 
Een erg positief weekeinde in opbouw naar het referendum van 1 oktober, waar de VVB ook een dertigtal internationale waarnemers ter plaatse zal hebben. Omwille van de persartikelen die in de Vlaamse pers verschenen, willen we even aandacht besteden aan de aantallen. De Barcelonese politie telde één miljoen deelnemers. De organisatoren uiteraard meer. Weet wel dat de huidige politieke meerderheid in Barcelona tegen de manifestatie was. De schatting van de politie is dus zeker onbevooroordeeld. De organisatoren hadden vooraf 400 000 t-shirts voor de deelnemers verkocht. De hele dag gingen ze nog als zoete broodjes van de hand. En zeker de helft van de mensen had geen t-shirt. Waarom onze Vlaamse pers dan kan melden dat het slechts over 'tienduizenden' gaat, gaat ons petje te boven. De VRT nam het cijfer van de Spaanse overheid over, nl. 400 000. We wisten al eerder dat de VRT-correspondent enkel de lijn van Madrid (er)kent. Gelukkig zijn er nu de sociale media die dergelijke onzin kunnen weerleggen.

Een VVB-solidariteitscartoon die we via sociale media verspreidden kende het onverhoopte succes van 70 000 sympathiebetuigingen. We overschreden er de kaap van 13.000 volgers van de VVB-facebookpagina mee, onder wie we nu vele honderden Catalanen mogen rekenen. De cartoon werd ei zo na 1 000 keer gedeeld. Op Europees niveau gezamenlijk ijveren voor zelfbeschikking is een win-win-project voor alle betrokken organisaties, verenigingen en netwerken van mondige burgers.

Steven Vergauwen Bart De Valck
Stafmedewerker VVB Voorzitter VVB
Secretaris ICEC
0496 53 88 59
Terug naar overzicht