In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

VVB inspireert Catalaanse referendumwet
4-7-2017
De VVB is lid van de ngo ICEC, een internationale samenwerking van Schotten, Veneten, Basken, Catalanen, Zuid-Tirolers en Vlamingen. ICEC probeert baan te breken voor zelfbeschikking van historische nationale gemeenschappen in Europa. Als het blijft meezitten, is het na de volksraadpleging van 1 oktober zover. Catalonië is dan wellicht vóór het einde van het jaar de 29ste EU-lidstaat. Zo beslist Catalonië mee over de eigen toekomst en de richting die de EU uitgaat.
 
Voor het zover is, moet het Catalaanse parlement een wet stemmen die het referendum mogelijk maakt en is zo al wel degelijk een voorafname is op de Catalaanse onafhankelijkheid. In Barcelona wordt het wetsontwerp vandaag toegelicht. De Catalaanse tekst geven we hierbij in primeur. Artikel 2 laat zich in het Nederlands als volgt lezen: “Het Catalaanse volk is een soeverein politiek subject en oefent als zodanig zijn zelfbeschikkingsrecht vrij en democratisch uit (…).”
 
Het is zeker niet overdreven om te stellen dat de VVB aan deze wet meeschreef. Na intensieve discussie nam de Catalaanse regering een aantal aanbevelingen van ICEC over. Over die suggesties waren de leden van ICEC het in Barcelona op een ontmoeting op 1 en 2 april eens geworden. Onze adviezen gingen vooral over het zelfbeschikkingsrecht dat ervoor zal zorgen dat het referendum een legitiem pad is voor een exit uit Spanje. ICEC kreeg de steun van een rist gerenommeerde professoren, zoals Antoni Abat van de universiteit van Kopenhagen.
 

Meer weten? bbdaelemans@hotmail.com. Bernard Daelemans is woordvoerder van ICEC-Vlaanderen: 0479 86 55 12 
Terug naar overzicht