In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Een uniek Diada-weekend: beleef het mee!
17-5-2017

We hebben de voorbije jaren meer dan eens een indrukwekkende Catalaanse onafhankelijkheiddag meegemaakt, maar die van maandag 11 september 2017 wordt vast en zeker de meest beladen editie van de jongste jaren. De clash tussen Madrid en Barcelona over het referendum neemt steeds irreëler vormen aan. Waar dit zal eindigen, weet op dit ogenblik niemand.  Maar één zaak is zeker, wij zullen er dat tweede weekend van september alvast bij zijn. In samenwerking met VVB Nijlen, de Vlaamse Kring Kempenland (met hun Drumband), Cataloniëvriend in hart en nieren Pascal Van Bellingen en ICEC Països Catalans (woordvoerster Anna Arqué) hebben we een aantrekkelijk programma voor jullie uitgewerkt. Wellicht zullen ook de VVB-jonkies van JeV er heel wat onafhankelijkheidsvitaminen opnemen.

Op zaterdag 9 september wachten we tot na de middag om af te spreken, zodat iedereen de kans krijgt om zich eerst van het vliegveld naar zijn of haar overnachtingplaats te begeven. We blazen om 15.30 uur verzamelen op Plaça Catalunya, het centrale plein in Barcelona waar ook vele bus-, trein- en metrolijnen elkaar kruisen. Niet te missen dus. Ter hoogte van het standbeeld (kant wit beeld in de waterplas) van president Francesc Macià ontmoeten we niet alleen elkaar maar ook onze Vlaamse gids Lut Van Nieuwkerke. Zij stond ons de voorbije jaren al bij voor de opmaak van onze Catalaanse folders, het helpen in onze stand, enz… Nu zal zij (ze is een officiële gids) ons alle hoekjes en kantjes van het oude Barcelona laten ontdekken.

Zondag 10 september is de dag van de optochten. Uit alle wijken van de Catalaanse hoofdstad vertrekken fakkeltochten naar het centrale herdenkingsplein Fossar de les Moreres (naast de prachtige Santa María del Mar kerk in de wijk El Born. Dank zij de uitstekende connecties van o.m. Pascal zal onder begeleiding van de Drumband van Nijlen de zesde grote stoet ‘Marxa de Torxes’ vanuit de wijken Poblenou en Sant Martí (met o.a. soldaten uit 1714, re-enactment beleg van Barcelona) met fakkels opstappen naar het centrum.  De deelnemers komen samen om 18 uur, het vertrek is voorzien om 19.15 uur. Een indrukwekkend gebeuren dat je niet mag missen. Wij Vlamingen zullen er achter ons solidariteitspandoek opstappen.  

Maandag 11 september is dé Diadadag zelf. Alles wat die dag te bezoeken zal zijn, vind je uiteraard in de VVB-gids terug. Maar we hebben ook ons eigen programma. Bij het ter perse gaan, ligt het nog niet helemaal vast (de besprekingen lopen nog en ook het lokale programma is nog niet volledig gekend) maar wellicht zal het er als volgt uitzien. Om 9 uur groet president Puigdemont de troepen op Plaça Sant Jaume, het plein voor de Generalitat en het stadhuis. Daarna volgt een tocht van 1,5 km naar het standbeeld van Rafael Casanova. Neen, niets te maken met romantiek of erotiek, maar wel de opperbevelhebber van de Catalaanse troepen in 1714. Daar vindt een massale bloemenhulde plaats die rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden en waar alle personaliteiten (bijvoorbeeld partijen) en organisaties (ook FC Barcelona) aan deelnemen. Daar kunnen we met ICEC-VVB dus niet ontbreken.

Ondertussen zal de Fira d’Entitats aan de Arc de Triomf (zo’n 500 meter van de bloemenhulde) al zijn geopend. Dat is een verenigingsmarkt met meer dan 120 standen waar je echt alle vormen van Catalaans bewegen zal terugvinden. Uiteraard is er ook lokale spijs en drank voorzien. De VVB staat er de hele dag met een stand om Vlaanderen ‘te verkopen’ en aangezien veel handen licht werk maken… Om 17.14 uur vindt dan de traditionele massamanifestatie plaats. ‘Massa’ staat voor deelnamecijfers tussen de 850 000 en 2 miljoen. Cijfers waar wij Vlamingen koude rillingen bij krijgen, ondanks de lekker warme temperaturen op dat ogenblik in Barcelona.

Wil je je eens onderdompelen in die unieke sfeer om daarna in Vlaanderen met nog meer enthousiasme er tegen aan te gaan? Geef dan je naam op bij steven.vergauwen@vvb.org. De VVB is geen boekingskantoor waar je je vliegtuigbiljet en hotel kan boeken. Maar je krijgt wel een lijst met vluchten, namen, hotels… waarmee je dan zelf (via Internet) of via een reisbureau mee aan de slag kan. Daarnaast krijgt iedere tijdig aangemelde deelnemer ook een handig gidsje met heel wat tips (heel wat gebouwen en instellingen openen speciaal hun deuren), ons programma (inclusief afspraakplaatsen, te nemen metrolijn enz…) maar bijvoorbeeld ook met de tekst en muziek van het Catalaanse volkslied, Els Segadors, dat op heel veel momenten zal worden gezongen.Terug naar overzicht