In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Duitstalige Gemeenschap durft nadenken over onafhankelijkheid
11-5-2017
Karl-Heinz Lambertz' belangrijke stap in kijk op afwikkeling BelgiŽ

De Vlaamse Volksbeweging en haar internationale koepel ICEC tonen zich verheugd over de uitspraken van Karl-Heinz Lambertz, de huidige Eerste Vicevoorzitter van het Europese Comité van de Regio’s. De voormalige minister-president van de Duitstalige Gemeenschap denkt luidop na over het zelfbeschikkingsrecht van en de alternatieven voor de 80.000 Duitstaligen in ‘Oost-België bij de ontbinding van het federale België. Dat blijkt uit een ontmoeting die Lambertz had met Süd-Tiroler Freiheit, n.a.v. de Europa-Dialoog in Innsbruck op 8 mei jl. Süd-Tiroler Freiheit (met wie ICEC zeer goede banden heeft) ijvert voor de soevereiniteit van Zuid-Tirol, dat vandaag nog deel uitmaakt van Italië.
 
Dat een Duitstalige een belangrijke rol speelt in het Comité van de Regio’s, wekt natuurlijk de belangstelling van de Zuid-Tirolers. Lambertz geeft mee dat de opnieuw toenemende Vlaams-Waalse spanningen hem inspireren om actief na te denken over (a) een confederatie van de Duitstalige gebieden met Wallonië, (b) staatkundige onafhankelijkheid, (c) een aansluiting bij het Groothertogdom Luxemburg of (d) bij de Bondsrepubliek Duitsland.
 
De Duitstalige minderheid in de provincie Luik behoort zonder twijfel tot de best beschermde linguïstische en culturele minderheden van Europa. De VVB vindt het spijtig dat het in België, wanneer het gaat over institutionele blokkeringen en scheeftrekkingen, steeds de Vlamingen zijn die de kastanjes uit het vuur moeten halen. Zo is het bijvoorbeeld nagenoeg onmogelijk om Duitstalige politici tot een belangenconflict te bewegen om de Vlaamse inspanningen te ondersteunen om meer federale loyaliteit af te dwingen, bijvoorbeeld in de Zaventem-geluidsnormenkwestie.
 
Anderzijds blijkt wel dat Duitstalig Wallonië duidelijk denkt op langere termijn en dat het voorbij de communautaire waan van de dag kijkt. Het onderzoek van Lambertz naar de toekomst van ‘Oost-België’ is een belangrijke en gedurfde politieke stap waarmee de Vlaamse Beweging Lambertz uitdrukkelijk wil feliciteren. Bovendien zegt de voormalige minister-president niets meer of minder dan dat hij op lange termijn geen hoop heeft dat het huidige België nog werkbaar is als structuur voor verschillende culturele en economische gemeenschappen. Die toekomst ziet hij alleen maar in een samenwerking van soevereine naties in een Europees verband. Onze ICEC-vertegenwoordigers waren op dinsdag 25 april ook aangenaam verrast om Lambertz te mogen ontmoeten op de persconferentie over het proces naar onafhankelijkheid in Catalonië van de Catalaanse ex-president Artur Mas in Brussel. Hij maakt de toekomst van de EU ook afhankelijk van meer rechtstreekse inspraak van wat nu nog regio’s zijn en, in zijn (en onze) optiek, soevereine gemeenschappen moeten worden.

Klik hier om het bericht van Süd-Tiroler Freiheit te bekijken.

Bart De Valck Bernard Daelemans
Voorzitter VVB woordvoerder ICEC Vlaanderen


Voor meer informatie kan u Bert Schoofs (directeur VVB) contacteren: 0475/29 80 48

Terug naar overzicht