In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

ICEC-bijeenkomst in Barcelona
10-4-2017In Beeld (van links): Shona McAlpine, Anna Arqué, Steven Vergauwen, Paul Decarli, Josu Albero en Bernard Daelemans.

 

BARCELONA – Van 1 tot 3 april vond in Barcelona een meerdaagse bijeenkomst van de raad van bestuur van de niet-gouvernementele International Commission of European Citizens (ICEC) plaats. Namens de Vlaamse Volksbeweging waren ICEC-woordvoerder Bernard Daelemans en ICEC-secretaris Steven Vergauwen aanwezig. Andere vertegenwoordigers kwamen uit Catalonië, Schotland, Baskenland, Zuid-Tirol en Veneto.

Naast intern organisatorische en financiële aandachtspunten stond een evaluatie van het succesvolle ICEC-colloquium (11 januari 2017) in het Europees Parlement op de agenda. Wellicht komt er dit najaar een opvolger. Daarnaast kwamen de situaties in de diverse landen aan bod. Het spreekt voor zichzelf dat vooral het nakende onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië met veel aandacht ging lopen. ICEC-Catalonië zal hierbij opnieuw het voortouw nemen.

Ook in Schotland staat een nieuw referendum opnieuw op de agenda. Partnerorganisatie SIC (Scottish Independence Convention) trekt daarbij de Schotse kar. In Zuid-Tirol spelen de mensen van de werkgroep IATZ een vooraanstaande rol in de lopende autonomieconventie die een nieuw statuut voor deze autonome regio voorbereiden. Ook in Veneto zal het lokale parlement binnenkort een referendum organiseren om een dergelijk statuut te bekomen. Tijdens de sessies zondag liepen de eerste resultaten van de lopende lokale referenda in Baskenland binnen, waarbij mooie cijfers qua participatie werden genoteerd. Of hoe het Catalaanse voorbeeld ook in andere landen tot voorbeeld strekt.In de marge van deze vergaderingen had de Vlaamse delegatie ook vier gesprekken met colla. Op bovenstaande foto zie je er drie van de vier. Colla zijn groepen van castellers, menselijke torenbouwers. Het is immers de bedoeling om een dergelijke groep in 2018 naar Vlaanderen te halen en o.m. te laten deelnemen aan het 81ste Vlaams Nationaal Zangfeest. Om ook op deze wijze aan te tonen dat je door (internationale) samenwerking je doel kan bereiken.  En dat is precies waarvoor ICEC is opgericht.

  

Terug naar overzicht