In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

ICEC-colloquium in Europees Parlement op 11 januari 2017
18-11-2016

Tweede ICEC-conferentie in het Europees Parlement

 

Wat en waarover?

Onze Europees koepel zet het nieuwe jaar erg krachtig in. In december 2014 zette ICEC i.s.m. met twee Europese parlementsleden (de Vlaming Demesmaeker en de Bask Juaristi) een eerste symposium in het Europese Parlement (EP) op. Daarin werd het recht op zelfbeschikking besproken. Alle aanwezigen waren het er over eens dat er een opvolgingsconferentie moest komen. Die komt er nu aan en wel op woensdagnamiddag 11 januari 2017. Het thema is nu de toepassing van het zelfbeschikkingsrecht binnen de EU. Het is immers goed om rechten te hebben, maar je moet ze ook kunnen afdwingen. Dat het thema erg aanslaat bewijst de veel grotere belangstelling zowel van binnen als buiten het EP. Liefst zeven parlementsleden (verder afgekort als MEP = Member of the European Parliament) uit vier verschillende fracties zetten er hun schouders mee onder. De sprekers komen uit niet minder dan negen landen. Er is daarom ook simultaanvertaling voorzien in volgende talen: Nederlands, Engels, Italiaans, Catalaans, Baskisch en Welsh. We zetten de sprekers graag even op een rijtje.

 

Een pleiade aan sprekers

We starten om 13.30 uur in lokaal P1A002 met een welkomstwoord door MEP Mark Demesmaeker (N-VA) waarin hij het ook zal hebben over de macht van de hoofdsteden en meer bepaald het centralisme in Frankrijk. Daarna leidt de woordvoerder van ICEC Veneto, Luca Polo, het Veneetse parlementslid Antonio Guadagnini (Siamo Veneto) in, die de pogingen van Rome om de macht terug te centraliseren zal bespreken. Na deze twee voorbeelden krijgen we een academicus aan het woord die het zal hebben over de constitutionele blokkering (of het grondwettelijke geweld) die door de hoofdsteden wordt gebruikt om de democratisering binnen Europa tegen te houden. Onder de titel ‘wettelijkheid, democratie en mensenrechten’ zal ofwel de Catalaanse professor Antoni Abat  van de universiteit van Kopenhagen of zijn Griekse collega Nikos Skoutaris van de Universiteit van East-Anglia het woord nemen.

 

Om 14.15 uur volgt een post-brexit blok met getuigenissen uit Wales en Ierland. MEP Jill Evans (Plaid Cymru) stelt haar partijgenoot en Welsh parlementslid Steffan Lewis voor die het heeft over ‘Wales na de brexit’. Zij worden gevolgd door de Ierse kijk op de zaak, ingeleid door de MEP voor Sinn Fein Martina Anderson.

 

Vervolgens trekken we om 15.10 uur naar het Iberische schiereiland voor een update over Catalonië en het Baskenland. MEP Ramon Tremosa (CDC) intoduceert de Amerikaanse auteur Liz Castro. Zij woont al verschillende jaren in Barcelona en is er zo geïntegreerd, en tevens gefascineerd door de strijd voor Catalaanse onafhankelijkheid, dat ze nu ook deel uitmaakt van het bestuur van het ANC, de organisatie achter alle lokale miljoenenevenementen de voorbije jaren. MEP Josu Juaristi (EH Bildu) doet hetzelfde voor de Baskische  professor Mario Zubiaga.

 

Tegen de klok van vieren is het de beurt aan ICEC (International Commission for European Citizens) zelf. We starten met het officiële Catalaanse referendum dat in het najaar van 2017 zal plaatsvinden.  Anna Arqué, woordvoerster van ICEC Catalunya, neemt dit onderdeel voor haar rekening. Ter voorbereiding van de Catalaanse onafhankelijkheid is er een grote consultatieronde geweest binnen de Catalaanse maatschappij. Daaruit is een ontwerp van grondwet voort gesproten. Jordi Domingo, woordvoerder van Constituïm, komt dit ontwerp toelichten. Daarna is er tijd voor Schotland. Michael Gray, journalist en op 11 juli dit jaar ook spreker op onze nationale 11-jumliviering in Brussel, komt namens ICEC Scotland de jongste stappen naar Schotse onafhankelijkheid toelichten. Als laatste spreker komt daarna onze eigen Vlaamse ICEC woordvoerder, Bernard Daelemans, aan het woord.

 

Tegen half vijf zullen de Baskische Izaskun Bilbao (MEP voor PNV) en de Catalaan Joseph Maria Terricabras (MEP voor ERC) de conclusies naar voren brengen zodat we om 16.45 uur kunnen starten met de afsluitende drink. Niet alleen een programma om u tegen te zeggen maar ook een waar kunststukje om al deze partijen en organisaties rond een gemeenschappelijk streven samen te laten werken.

 

Inschrijven is verplicht!

In het EP spring je zomaar niet binnen zoals in een aula of een vergaderzaal. Voorinschrijven is VERPLICHT. Je moet vóór vrijdag 30 december je aanwezigheid bevestigen en wel op volgend mailadres: secretariaat@vvb.org. Je volledige naam + geboortedatum + identiteitskaartnummer + nationaliteit moet je in de mail toevoegen. Anders kom je niet binnen. Wie over geen mailadres beschikt, kan al deze gegevens doorbellen of faxen naar het secretariaat van de VVB. Wij zullen dan je gegevens naar het EP doorspelen. Hou er wel rekening mee dat het secretariaat gesloten is tussen kerst en nieuw. De zaal telt 280 plaatsen, breng dus ook vrienden en kennissen mee naar dit interessante evenement. 

 

Nabespreking

Daarmee is de kous nog niet af want naderhand is iedereen om 20 uur ook nog eens uitgenodigd op de met Zuid-Tiroolse wijn gesponsorde ICEC-receptie in het Vlaams Huis, Drukpersstraat20, Brussel om op een informele Vlaamse manier deze ongetwijfeld erg boeiende dag af te sluiten, waarna we met de opgedane kennis onze eigen Vlaamse onafhankelijkheidsstrijd nog beter vorm zullen kunnen geven. Ook hier wordt gevraagd om je vooraf aan te melden via het VVB-secretariaat. 

Terug naar overzicht