In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

PERSMEDEDELING VVB - Vlaamse Volksbeweging naar Frankfurter Buchmesse
17-10-2016

VVB draagt boodschap van zelfbeschikking rustig maar resoluut uit op ’s werelds grootste boekenbeurs

ICEC-secretaris Steven Vergauwen: “Onze aanwezigheid op de Messe past helemaal in onze samenwerking met Catalaanse, Schotse en andere basisbewegingen om culturele, sociaaleconomische, maar ook politieke zelfbeschikking van nationale gemeenschappen op de kaart te zetten als een nieuw en bepalend baken voor de Europese en internationale politiek.”

Woensdag 19 oktober gaat de Frankfurter Buchmesse opnieuw van start. De beurs - editie 68 - is met voorsprong het grootste evenement voor gedrukte en niet-gedrukte media ter wereld. Elk jaar zet de Messe een eregast extra in de kijker. Dit jaar is dat de Nederlandse cultuurgemeenschap, dus: Vlaanderen en Nederland. Artistiek intendant van de gastlandvoorstelling is Vlaams schrijver Bart Moeyaert. Tal van Vlaamse en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders zullen hun opwachting maken.

Reden genoeg voor de Vlaamse Volksbeweging om die kans niet links te laten liggen. De hele beurs lang heten wij Duitsers, Vlamingen, Nederlanders, Zuid-Tirolers, Europeanen en niet-Europeanen welkom op stand E.145 in beurshal 5.0. Ja, u leest het goed: de Vlaamse Volksbeweging draagt de Vlaamse onafhankelijkheidsboodschap een week lang uit. We hebben er een mooie tweetalige folder voor laten ontwikkelen, die u hier (DE / NL) kan bekijken. Daarnaast bieden we het geïnteresseerde publiek een staalkaart van publicaties over Vlaanderen en de Vlaamse autonomiewens aan.

Of je nu een hypernuchtere Duitser (genre: "Economie is alles!") of een nostalgische Zuid-Tiroler (genre: "De Vlamingen zijn een broedervolk!") - en alle gradaties daartussen… - bent: met onze kleine brochure zal het wel raak zijn in hoofden en harten van Duitstaligen, zo hopen we tenminste. We hebben er bewust voor gekozen Vlaanderen als een volwassen natie voor te stellen, met alle toeters en bellen van een aspirant-staat.

Op die manier willen we de wereld rustig voorbereiden op een perfect logische evolutie naar een Vlaamse republiek. Dus geen Vlaamse kaakslagen etaleren, maar zelfbewust aanwezig zijn met een blik op de toekomst. Zo beschouwd, kan de Frankfurter Buchmesse voor ons niet beter passen. In overeenstemming met onze internationale ambities in het kader van het VVB-beleidsplan, is de Messe ook wel een bijzonder geschikte locatie om weerklank te geven aan de dynamiek van de ngo ICEC ('International Commission of European Citizens') voor zelfbeschikkingsrecht. ICEC-secretaris Steven Vergauwen zal daarom via de VVB-stand bereikbaar zijn voor toelichting.

Op zaterdag 22 oktober is er een uniek persevenement voorzien, opgevat als een panelgesprek met in de hoofdrol de Vlaamse V-partijen en een basisbeweging (de VVB, om onszelf niet meer dan nodig te vernoemen...). Dit gaat door om 16:00 op de stand van het weekblad ‘Junge Freiheit’ in beurshal 4. Een bus met Vlamingen van Marnixring en VVB brengt op en rond de Messe het weekeinde door. Ook VVB-voorzitter Bart De Valck zal er aanwezig zijn. VVB-medewerker Steven Utsi stelt er zijn boek ‘Nu het nog kan’ voor, een ‘Essay over de legitimiteit en legaliteit van Vlaamse staatsvorming’.  Mensen van de Vlaamse en Nederlandse pers zijn uiteraard van harte welkom op deze bijzondere bijeenkomst.

Zin om Vlaanderen mee te maken in Frankfurt? Kijk snel op www.book-fair.com.


Bart De Valck

Voorzitter Vlaamse Volksbeweging

+ 32 499 21 24 48


Steven Vergauwen

VVB-stafmedewerker / secretaris ICEC

+32 496 53 88 59

Terug naar overzicht