In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Met 'Nu het nog kan' levert de VVB fundamenteel denkwerk
3-10-2016
Bart De Valck schreef het al in onze persmededeling van vorige week: de VVB zit niet stil. We zitten niet stil als ledenvereniging, niet als drukkingsgroep - dat mocht de afgelopen weken wel blijken! -, maar evenmin als denktank. Onze medewerker Steven Utsi doorzwom tal van watertjes. Hij is psycholoog met een serieuze belangstelling voor politieke filosofie. Naast zijn praktische werk rond communautaire thema's, zoals de transfers, en zijn coördinatie van het geplande Witboek Vlaamse Onafhankelijkheid, denkt hij geregeld na over de grondslagen van de Vlaamse beweging.

Een uitloper van dat denkwerk is zijn boek 'Nu het nog kan. Essay over de legitimiteit en legaliteit van Vlaamse staatsvorming'. Een hele mond vol, maar in wezen vraagt Steven zich af of Vlaamse onafhankelijkheid wel 'maakbaar' is. Kunnen we doorstoten naar de Vlaamse republiek door hard aan de weg te blijven timmeren en steeds meer mensen van de noodzaak van die stap te overtuigen? Of is er meer nodig? Een nieuwe crisis in het Belgische huishouden? Steven denkt van wel. Maar hij is er zich ook van bewust dat de meeste Vlamingen passen voor een crisis om tot verandering te komen. Hoe gaan we daar dan mee om?

In Vlaanderen is al wel wat geschreven over 'waarom een onafhankelijk Vlaanderen?' en sinds enige tijd wordt er ook nagedacht over 'hoe een onafhankelijk Vlaanderen?' Het is iets waarmee Steven dag en nacht in de weer is. Toch neemt hij met dit boekje opnieuw een voorschot op een debat dat het sluitstuk is van elke democratische omwenteling: wat geeft ons het recht om de stap te zetten naar Vlaamse onafhankelijkheid? Onnodig te zeggen dat Steven zo in frontale botsing komt met zowat alle politiek correcte dogma's van deze tijd. Maar geen nood: op alle drogargumenten tegen een Vlaamse republiek laat hij Georg Hegel, Martin Heidegger en Carl Schmitt los. Tegenstand is futiel.

De VVB stelt het boek deze maand officieel voor op een evenement van het Duitse weekblad Junge Freiheit naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse. Later in de herfst organiseren we te Brussel een panelgesprek over enkele ideeën in het boek met enkele politieke filosofen die Vlaanderen rijk is. Hou daarvoor onze kalender in de gaten. Inmiddels kan je je via onze winkel al wel het boek aanschaffen. Het is geen gemakkelijke noot om kraken, maar het is flamboyant geschreven en houdt je zeker warm op koude winteravonden. Daarmee is dit boek meteen een fijne aanrader voor de geschenkenslag tijdens de eindejaarsperiode.
Terug naar overzicht