In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

PERSMEDEDELING VVB - Wij supporteren op Diada volop voor stappenplan naar Catalaanse Republiek!
9-9-2016
Vlaamse Volksbeweging viert op 11 september in Barcelona en elders in Catalonië nakende onafhankelijkheid mee met miljoenen republikeinen


Bernard Daelemans: "Catalonië laat zich niet tegenhouden door Madrileense dreigementen die op niks zijn gebaseerd. Hier in Barcelona wordt de nauwe band tussen democratie en zelfbestuur bijna tastbaar, zo groot is het enthousiasme voor het republikeinse project."


De Vlaamse Volksbeweging trekt (en niet voor het eerst!) naar Catalonië om samen met de naar onafhankelijkheid hunkerende Catalanen hun nationale feestdag (Diada) te vieren. Wij Vlamingen hebben een overwinning op de Fransen gekozen als nationale feestdag. In Catalonië herdenken ze ieder jaar de val van Barcelona tegen diezelfde Fransen. De val van hun hoofdstad op 11 september 1714 betekende het einde van eeuwen onafhankelijkheid.


Van een nederlaag hebben de Catalanen ondertussen een overwinning gemaakt. Iedere Diada betekent een grote stap vooruit op weg naar een eigen Catalaanse staat. De jongste jaren komen op 11 september telkens miljoenen mensen op straat om het onrecht uit te schreeuwen en hun geloof in een eigen zelfstandig land te uiten. Spanje is al/nog lang geen democratie. Op de webstek van de VVB vind je, vanwege de Spaanse overheid, talloze voorbeelden van volkomen misprijzen voor het zelfbeschikkingsrecht en de wet. En niet alleen in Catalonië: ook de Basken kunnen ervan meespreken.


De VVB trekt echter niet alleen zuidwaarts om de Catalaanse strijd mee te steunen. Ze is er ook om binnen haar Europese koepel ICEC (International Commission of European Citizens) verder te werken aan gemeenschappelijke projecten. Haar ondervoorzitter Bernard Daelemans houdt een strijdrede in Villafranca de Penedès.


Er staan gesprekken op stapel met diverse organisaties zoals het CADCI (El Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria, opgericht in 1903). Maar vooral is de VVB in Barcelona om Vlaanderen te presenteren als een natie op weg naar onafhankelijkheid (net als Catalonië). Daarom ook heeft ze een spandoek en pamflet laten maken om die boodschap te geven aan de Catalanen en aan de vele buitenlandse bezoekers.
Terug naar overzicht