In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

PERSMEDEDELING VVB Fietsen met/voor medestanders
7-9-2016
Afgelopen zondag fietste een groep Flandriens (de wielerafdeling van de VVB) de 100 km. van de Gordelklassieker. Zij reageerden hiermee positief op de oproep van Vlaams minister Ben Weyts om opnieuw massaal in de groene en Vlaamse rand rond Brussel te komen fietsen. Deze herinvoering was niet alleen nodig om weer meer volk naar deze unieke manifestatie te krijgen, maar ook om het belang ervan te benadrukken. Het gaat hier immers om Vlaamse gemeenten die vanuit Brussel onder een grote verfransingsdruk staan. Flandriens fietsen immers niet alleen maar voor de sport. Ze fietsen met een doel én een boodschap.

 
Het weer zat niet mee. Dat klopt. Onze ploeg bestaat uit doorzetters, maar we kunnen begrijpen dat in vele Vlaamse gezinnen de moed in de schoenen zonk toen ze door hun ochtendvenster keken en beslisten om thuis te blijven. In Huizingen was er op het provinciaal domein veel volk en veel ambiance. Ook in Jezus-Eik was het gezellig druk. Daar klopte ons hart het luidst. Op straat en in het centrum, duidelijk zichtbaar voor de inwoners, werd er gegordeld. We zagen glunderende wandelaars, gelukzalige lopers, beslijkte maar lachende mountainbikers... Maar: dat was het dan wel. In Sint-Genesius-Rode zat het Gordelfestivalgebeuren weggestopt in het GC De Boesdaalhoeve. Geen kat in Rode die eraan werd herinnerd dat er effectief iets te gebeuren stond. Ook zo in andere faciliteitengemeenten. Dan was het vroeger wel anders.

 
Ook wij beseffen maar al te goed dat ‘Vlaamse’ tegenstanders vakkundig de Gordel om zeep hebben geholpen. Een agent aan GC De Zandloper in Wemmel vertelde ons zondag dat ze vroeger in Overijse met zes ploegen aan fietsregistratie deden en elk 150 fietsen merkten. “Vandaag zag ik hier nog geen 150 fietsers passeren” en “Spijtig dat ze de Gordel zo hebben laten kapotmaken”, zei hij. Gedane zaken nemen echter geen keer; de slechte situatie is er en het strekt de minister tot eer dat hij het Gordelfestival nieuwe impulsen geeft. Maar samen moeten we concluderen dat het niet echt goed was.

 
Als ervaringsdeskundigen willen we hem graag wat tips meegeven.

 
. Gratis hoeft niet. Het geeft de indruk dat wat je biedt minderwaardig is. Mensen zijn bereid om iets te betalen voor een mooi evenement.


. Keer terug naar de dorpskernen en betrek de lokale verenigingen. Het versterkt niet alleen het lokale weefsel, maar het geeft ook een duidelijk signaal naar de anderstalige inwoners (en soms bewindvoerders).


. Bij onze terugkeer naar huis hoorden we om 18 uur nog spotjes om naar het Gordelfestival te komen. Er klopt dus iets niet met de reclame.


. Daarom: richt de reclame direct naar actieve doelgroepen zoals wandel- en fietsclubs. Zorg ervoor dat het evenement op hun jaarkalenders komt.


. Begin al véél vroeger met de promotie.


. 40.000 euro besteden aan Clouseau (die hun nieuwe cd kwamen promoten) is wat van het goede te veel. Voor hetzelfde geld breng je opnieuw ambiance in verschillende dorpskernen tegelijkertijd.


. Stap af van het meerdaagse Gordelfestival. Na vier jaar is nu voldoende bewezen dat het niet aanslaat. Geen kat die weet wat er op de andere dagen gebeurt. Richt het vizier opnieuw op het eendaagse gebeuren en noem het opnieuw ‘De Gordel’. Dan gaan we in 2017 weer gordelen. Dat kennen de mensen. Er is trouwens niets mis aan om toe te geven dat een ander fout was.


Kortom: geef het evenement terug een hart, Ben. Zondag schetste je voor de camera van VTM een niet zo rooskleurig beeld van de Vlaamse Rand. Je analyse was juist. Gebruik die in de toekomst ook om mensen naar de Rand te brengen. Dan komen ze er niet alleen sporten, maar ook meewerken aan een groene en Vlaamse Rand.

 
We zijn er van overtuigd dat onze tips het geheel verder vooruit kunnen helpen. Wij willen alleszins meehelpen. Concreet: onze wielerclub de Flandriens is lid van de VWB (Vlaamse Wielrijdersbond, met meer dan 140.000 leden). Wij willen helpen door de Gordel volgend jaar op de wielerkalender te plaatsen. Dat levert onmiddellijk grote groepen fietsers op. Maar de tijd dringt, want begin oktober wordt de VWB-kalender opgesteld. We kunnen dus niet bij de pakken blijven zitten, Ben! We hopen dat je de (wieler-)handschoen opneemt en nog deze maand met ons rond de tafel zit. Want allemaal willen we hetzelfde: een groene en Vlaamse Rand. Wij zijn en blijven alvast je medestander.

 
Namens de Flandriens

 
Erik Vranken                                                              
Verantwoordelijke Flandriens
         
                      
Bart De Valck
Voorzitter VVB (en Flandriens)


gsm 0499 21 24 48
Terug naar overzicht