In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

PERSMEDEDELING VVB Gordelt mee aanstaande zondag!
2-9-2016
Vlaamse Volksbeweging neemt voorzichtig positief gestemd deel aan De Gordel Dreigende bouw van voetbalstadion op Parking-C blijft doorn in het oog

Voorzitter Bart De Valck: “Ik ga met een dubbel gevoel Gordelen aanstaande zondag. Op zich krijgt de Vlaamse, sociale en groene boodschap van De Gordel opnieuw meer armslag. Orgelpunt zou evenwel zijn dat de Vlaamse Regering de boot volledig zou afhouden wat de Brusselse expansieplannen betreft op de Heizelterreinen van Parking-C.”


Als het goed is, dan zegt de VVB het ook. De Gordel is terug van weggeweest. Toegegeven: in zijn geheel is het Gordelfestival nog steeds een ietwat schraal afgietsel van de Gordelhoogdagen van zo’n vijftien jaar geleden. Maar de VVB is heel tevreden dat de symboolwaarde van De Gordel opnieuw uit de verf komt door het herstel van de 100 km.-fietsroute. Een klassieker om ‘u’ tegen te zeggen staat er weer. Dank u, beleidsmensen en Gordelplanners die alvast daarvoor een lans braken. Een pluim op jullie hoed en een bank vooruit!


Anderzijds is de VVB van mening dat ‘a’ en ‘b’ samenhoren: wie de 100 km. opnieuw doet schitteren (a), die benadrukt maar beter ook dat die 100 km. een tocht behelst door een Vlaamse en groene Rand (b). Die duiding is er niet of nauwelijks. De Gordelklassieker is toch niet stoemelings terug van weggeweest? Daar is op voorhand toch over nagedacht? (en door ons voor gelobbyd) Waarom dan de Vlaamse tong inslikken? Want De Gordel is vanouds een laagdrempelige Vlaamsvoelende recreatiedag in het waardevolle groen rond onze hoofdstad.


Die boodschap wil de VVB wél heel luid en uitdrukkelijk uitsturen op zondag 4 september. Wij roepen alle Vlamingen met een hart voor de Rand op om zich aan te sluiten bij onze Gordelkaravaan of om in elk geval de aloude Gordelpaden opnieuw Vlaams te kleuren! De VVB paart daarbij het nuttige aan het aangename, want wij willen graag minister Weyts, de provincie Vlaams-Brabant en de lokale gemeentebesturen helpen om De Gordel verder de juiste richting uit te sturen. Na ons vertrek op het Gordeltraject om 9 uur (De Zandloper, Wemmel), bezoeken Vlaamse wielertoeristen van de VVB (‘Flandriens’) de verschillende voormalige Vlaamse Gordelcentra om de unieke rol die ze allemaal opnieuw kunnen spelen te benadrukken. In dat opzicht is de VVB ook tevreden dat Hofstade geschrapt is als Gordeltrefpunt, want dat dreigde te suggereren dat het gebied tussen Brussel en Mechelen één verfranst of in elk geval verfransbaar geheel vormt.


Onze bevindingen leggen we graag voor op een kleine persconferentie om 15:00 uur in De Zandloper te Wemmel. Bart De Valck staat daar, maar ook in de loop van de dag vanop de fiets, de pers graag te woord. Te Wemmel en omgeving smeden we andermaal het ijzer als het nog heet is en voert de VVB in de namiddag een symbolische actie op de Heizelterreinen van Parking C (omstreeks 15:30). De reconversie tot voetbalstadion van Parking C vloekt volledig met een Vlaamse, sociale en groene Rand en staat haaks op de door ons toegejuichte beslissing om De Gordel opnieuw meer en beter Vlaams leven in te blazen. Het project-Parking C is een voorpost van een anti-Vlaamse Brusselse Metropolitane Gemeenschap en stopt de sleutels van Vlaams-Brabant in handen van de hoofdstedelijke megalomanie. De Vlaamse Regering moet nu in overeenstemming met de bestemming van de terreinen, als deel van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel, deze boot voorgoed afhouden.


Wij zijn er niettemin zeker van dat een ruim bijgewoond en Vlaamsbewust recreëren op 4 september opnieuw een steentje zal zijn dat de VVB, TAK en vele andere Vlamingen verleggen in de rivier. Zo komen de hoogdagen van De Gordel en een luidkeels uitgedragen boodschap van solidariteit met de Vlaamse Rand rond Brussel weer binnen handbereik. Zo maken we de cirkel weer rond, De Gordel waardig.


Bart De Valck


Voorzitter VVB


gsm 0499 21 24 48

Terug naar overzicht