In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

IN MEMORIAM: Christian Dutoit
21-6-2016
Zumarraga, 19 juni 2016 - In het Baskische dorpje Zumarraga (in de provincie Gipuzkoa) is in de nacht van zaterdag op zondag Christian Dutoit overleden op zestigjarige leeftijd.
 

Hoofdredacteur van het linkse Vlaams-nationale maandblad Meervoud. Hier met Karl Vanlouwe aan de linkerkant.

❯ Zumarraga, 19 juni 2016 - In het Baskische dorpje Zumarraga (in de provincie Gipuzkoa) is in de nacht van zaterdag op zondag Christian Dutoit overleden op zestigjarige leeftijd.

Christian Dutoit was stichter en hoofd-redacteur van het linkse Vlaams-nationale maandblad Meervoud dat hij al 25 jaar  leidde. Tegelijkertijd was hij ook de spil van het Vlaams Huis in Brussel, reeds bijna 20 jaar het epicentrum van de Vlaamse Beweging in Brussel, thuisbasis van Meervoud, naast onder meer het Vlaams Komitee voor Brussel en de Brusselse afdeling van de Vlaamse Volksbeweging.

Het blad Meervoud is het linkse buitenbeentje in de Vlaamse Beweging. Naast commentaren op de binnenlandse politieke actualiteit legt het, van in de beginne een bijzondere belangstelling aan de dag voor nationale emancipatiebewegingen die links gericht zijn, zoals de Baskische, de Ierse, de Schotse, de Koerdische en ook de Cata-
laanse. Het blad ontstond in de nadagen van de zogenaamde Zwarte Zondag (politieke doorbraak van het Vlaams Blok) onder het motto ‘Vlaanderen tegen racisme’, maar is altijd ook kritisch geweest voor een bepaald politiek correct multicultureel gedachtengoed. Jarenlang was wijlen Antoon Roosens (stichter van het Masereelfonds) nauw betrokken bij het blad. Roosens bracht Meervoud op het spoor van een neomarxistische, gramsciaanse kritiek op het mondiale kapitalisme.

Een uitgesproken eurokritische lijn was daar het logische gevolg van die ook door Christian volop werd doorgezet. Dutoit wist grootheden als Jef Turf en Miel Dullaert (uit de voormalige KP) aan het blad te binden. De onafhankelijke publicist Mark Grammens, met wie hij in de jaren 1980 samenwerkte aan het weekblad De Nieuwe, beschouwde hij als zijn journalistieke leermeester.

Dutoit was een echte - geen pseudo-nonconformist - en had lak aan heilige huisjes en wat hij noemde de politiek correcte kerk. Zijn persoonlijke vriend eresenator Roeland Van Walleghem (VB) betrok hij tot grote wrevel van heel wat van zijn Vlaams-linkse strijdgenoten bij Meervoud voor een – overigens uitmuntende – culinaire rubriek.

Geboren in Aalbeke was Christian Dutoit al 40 jaar Brusselaar, waar hij volmondig tekende voor Vlaamse presentie en waar hij liever vertoefde in volkse milieus dan in politieke of culturele salons. 

Baskenland heeft Christian Dutoit altijd als zijn tweede vaderland beschouwd en het is dan ook hoogst symbolisch dat hij zohaast 40 jaar na zijn eerste bezoek aan het land, samen met zijn vriend (en toenmalig politiek vluchteling onder het Franco-regime) Iñigo Jaca, in datzelfde dorpje Zumarraga door een woekerende kanker werd ingehaald.

Bernard Daelemans
Voorzitter Meervoud vzw
Ondervoorzitter VVB vzw
Echtgenoot Christian Dutoit

Vanwege de Vlaamse Volksbeweging: vaarwel, goeie vriend. Onze innige deelneming aan alle nabestaanden.


Terug naar overzicht