In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Slaan de Jacobijnen opnieuw hun slag in Frankrijk?
8-6-2016
Laat het bloed maar kruipen… waar het niet kan gaan. Want wat gebeurt er in Frankrijk op dit moment? Er is daar een ingrijpende ‘interne staatshervorming’ aan de gang. In de schoot van heel deze bestuurlijke hervorming construeert Parijs een nieuw departement dat luistert naar de naam ‘Occitanie-Pays Catalan’.
 Laat het bloed maar kruipen…

 

… waar het niet kan gaan. Want wat gebeurt er in Frankrijk op dit moment? Er is daar een ingrijpende ‘interne staatshervorming’ aan de gang. In de schoot van heel deze bestuurlijke hervorming construeert Parijs een nieuw departement dat luistert naar de naam ‘Occitanie-Pays Catalan’.

 

Aanvankelijk wou het staatsbestel in de naamgeving de regionale identiteiten van Occitanen en Catalanen straal negeren. Inmiddels zou het nieuwe departement de naam krijgen die, zoals vermeld, beide volkeren combineert. Maar ook dit is nog steeds niet helemaal zeker: in Frankrijk mogen namelijk álle ingezetenen hun mening geven en meestemmen over de uiteindelijke naam.

 

Met andere woorden: een inwoner van Bouillon of de Elzas mag meestemmen over deze Occitaans-Catalaanse kwestie. Meer nog: hij of zij hoeft geen Frans staatsburger te zijn. Europese regelgeving verplicht Frankrijk dat toe te laten. Iemand die niet de Franse nationaliteit heeft, maar een bijzondere sympathie of antipathie koestert voor bijvoorbeeld de Catalanen, kan dus zijn stem uitbrengen vóór of tégen de naam van het nieuwe departement.

 

En tot slot alle gekheid op een stokje: wie zichzelf op-en-top Catalaan voelt én de Franse nationaliteit bezit, maar bijvoorbeeld in Québec resideert, kan niet meestemmen. De Franse staat heeft het stemgedrag van ‘buitenlanders’ beperkt om op die manier de impact op de stemming van de Catalanen die nog onder het Spaanse juk zuchten te beperken. Die lieten zich in de discussie over de Franse naamgeving namelijk niet onbetuigd… Voor die Catalanen is het trouwens een ‘interne aangelegenheid’.


En dus!

 

Daarom: als ‘ingezetenen’ in stemmingen over zulke belangrijke kwesties van volksnationaal belang van rechtswege (de EU-richtlijnen daarover) de staatsburgers van weleer mogen verdringen, dan zien wij er geen graten in om op onze beurt alles zoveel mogelijk naar onze hand te zetten. Dat kan eenvoudig door mensen van wie wij weten dat ze sympathie voor nationale bewegingen hebben én in Frankrijk wonen (ze zijn daar ‘ingezeten’) ‘en masse’ te doen stemmen voor de benaming ‘Occitanie-Pays Catalan’. Toegegeven, er mangelt nog van alles aan deze naam, maar zolang Catalonië niet onafhankelijk is én herenigd, is dit toch al een stap vooruit.

 

Heeft u familie, vrienden, kennissen, personeel… in Frankrijk? Laat hen voor het juiste alternatief stemmen via  www.regionlrmp.fr/le-nom-de-ma-region. Laat het Catalaanse en Occitaanse bloed kruipen waar het gaan wordt bemoeilijkt!

 

Vele groeten en de meest hartelijke dank vanwege Anna Arqué en Brice Lafontaine (ICEC), die de kat de bel aanbonden…

 

We duimen voor Occitanen en Catalanen!

Terug naar overzicht