In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

INTEGRAAL: toespraak Bart De Valck op tweede Tiroolse vrijheidsdag in Bruneck
14-5-2016
IATZ 2016!
 


Beste inwoners van Bruneck,

Beste organisatoren van IATZ,

Beste leden van de Süd-Tiroler Schützenbund,

Beste vrienden van de Tiroolse onafhankelijkheid,

Dear ICEC friends,

Bruneck: bij vele Vlamingen bekend als voortreffelijk skioord, dat zo’n hoge kwaliteitsscore haalt dat steeds meer Vlamingen hun weg vinden naar de skipistes en, na de vakantieperiode, met veel plezier uitkijken naar een spoedige terugkeer.

Vlaanderen houdt van Tirol.  We lijken op elkaar. Alleen de bergen maken het verschil.

De sfeer die we meenamen naar Vlaanderen, na de Eerste Onafhankelijkheidsdag in Meran, was zó overweldigend dat hier vandaag bijna tachtig Vlamingen verzamelen, die met geen stokken thuis te houden waren.

Jullie organisatietalent, gastvrijheid en vooral jullie trotse invulling en beleving van de Tiroolse identiteit, maakt dat ook wij Vlamingen dankbaar zijn dat we hier te gast zijn. Jullie hebben een geloof in de toekomst dat helpt om bergen te verzetten.

Gastvrijheid, gemoedelijkheid: woorden die in het Zuid-Duits en het Vlaams-Nederlands met een zachte ‘g’ worden aangezet.  Maar om dingen die ons aanbelangen duidelijk te benoemen, gebruiken we andere woorden en begrippen. In Vlaanderen zeggen we ‘een kat een kat noemen’ (auf gut Deutsch lautet das ‘einen Spaten Spaten und eine Katze Katze nennen’) en ‘man en paard noemen’ (‘den Mann mit Namen und Zunamen nennen’). Dat klinkt al minder gemoedelijk, maar het opent wel perspectieven.

Laat ons zo maar eens man en paard noemen wat onze identiteit en soevereiniteit aangaat.

Tiroolse vrienden: wij hebben geen andere keuze. We moeten staten worden. Inmiddels zijn wij aspirant-staten. Geen underdogs. Gedaan met onszelf te verslijten voor staatloze volkeren.

JA, YES, SI, IATZ voor het recht van elk volk ter wereld om de toekomst in eigen handen te nemen.

JA voor een eigen identiteit als drijfveer en motivatie om voor de welvaart en het welzijn van de komende generaties te zorgen. Als identiteit voorop komt, dan komt het moment waarop het volk een politieke entiteit wordt en zich een staat schept.

Beste Tiroolse gastheren,

De ochtend van dinsdag 22 maart werd ons land grondig door elkaar geschud door een dubbele bomaanslag in onze luchthaven en in een Brussels metrostation, gepleegd door bij ons geboren en getogen gerekruteerde militanten van Islamitische Staat.

Na het letterlijk en figuurlijk optrekken van de rook, bleek dat door slechte Belgische communicatie tussen de verschillende veiligheidsdiensten zware fouten werden gemaakt. België staat of valt bij het verdeel-en-heers van haar elites. Dat kost geld en sinds kort ook mensenlevens.

België is de periode tussen de wereldoorlogen nooit ontgroeid en hanteert nog steeds een verzuilde besluitvormingscultuur, op de leest geschoeid van de financiële en bestuurlijke elites. Zo moet Vlaanderen jaarlijks 12 miljard ophoesten voor het Franstalige landsgedeelte, dat sinds meer dan een halve eeuw geen enkele moeite meer doet om zijn eigen huishouden op orde te krijgen.

Verzuild, zoals overwegend in Vlaanderen, of egaliserend, zoals in Wallonië en Brussel: het is al om het even. Culturele en sociaalhistorische gemeenschappen met een eigen willetje - en dat mag! - betalen steeds het gelag. In België denken nog steeds te veel Vlamingen in liberale, christen- of sociaaldemocratische hokjes, terwijl Walen en Brusselaars blijven denken in zielloze uitvlakking van verschillen, ook en vooral tussen de regio’s. De christelijke partij is er de voetveeg van de machtige Parti Socialiste. Met zo een politiek bestel geraken we nooit ‘uit’ of ‘voorbij’ België.

Het weze benadrukt: de economie is belangrijk, maar de identiteit komt voorop. Zonder onze manier van ‘zijn’ geen welvaart en welzijn, immers.

Beste Tiroolse vrienden,

Vandaag op de Tweede Onafhankelijkheidsdag staan wij hier allen verenigd.

London, Madrid, Brussel én Rome staan met lege handen. De onafhankelijkheidsgolf waarop we surfen is aan het rollen, wordt met de dag groter en is niet meer te stoppen.

De Schotten letten goed op een eventuele Brexit om met een nieuw referendum voor de dag te komen. Nieuwe verkiezingen in Spanje zullen de Catalaanse onafhankelijkheidseis nogmaals bevestigen. In Baskenland gaan voor de zomer de eerste plaatselijke referenda start. We duimen ervoor.

En het verkiezingsjaar 2019 zal bepalen of Vlaanderen eindelijk de weg inslaat naar definitieve onafhankelijkheid of deze keuze voor onbepaalde duur nog voor zich uitschuift.

Eén ding staat vast voor ons aller lot. Voor niets gaat de zon op. We moeten de hand aan de ploeg slaan en samenwerken waar het kan. Met de jonge en gemotiveerde generatie Zuid-Tirolers, is het lot van Rome in dit prachtige gewest bezegeld.

Een sterk sociaal weefsel, een autonomiewil en een klare grens moeten ongewenste invloeden weghouden uit Midden- en Noord-Europa: al deze factoren zijn hier voorhanden. Artificiële barrières tussen Oostenrijk en Zuid-Tirol worden best met hengsels en fundamenten uit de grond gehesen en een eind zuidelijker in de grond geheid. Dat rest-Italië nu maar eens de factuur betaalt voor het jarenlange doorsluizen naar het noorden van het immigrantenprobleem. En haar Latijnse gespleten tong voor zich houdt.

Ik wil graag eindigen met twee zinnen uit het Vlaams-nationaal volkslied, de Vlaamse Leeuw:

“Geen tronen blijven staan, een volk zal nooit vergaan!”

Het moge een vingerwijzing zijn voor die inwoners van Zuid-Tirol die bepaalde monumenten koesteren van verdwenen dictators. Het moge een brandbrief zijn voor de Romeinse broodheren die denken dat een volk slaafs zijn toekomst ondergaat.

En dus: Süd-Tirol los van Rom!! Vlaanderen onafhankelijk!!

Om het te zeggen met de woorden van ‘das Deutsche Mädchen’: “Wir schaffen das!” Maar wel “zusammen!” En in dat “zusammen” ligt net de vormende kracht waarmee wij Europa zullen veranderen zonder de volkswil geweld aan te doen.

Ik groet jullie.

Bart De Valck

Voorzitter Vlaamse Volksbeweging

Terug naar overzicht