In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

De Grote Kroniekprijs van de VVB
7-4-2016
 


Dus… De VVB wordt dit jaar zestig! We hadden het er al kort over in een artikeltje. We lieten toen de deur op een kier om toch iets ‘speciaal’ te doen voor die bijzondere verjaardag. Een tiental rond maken, ‘zestig worden’ bijvoorbeeld, is steeds een mooie gelegenheid om terug te blikken. Tien jaar geleden lieten we uitgebreid de champagnekurken knallen in Wieze omdat we toen ontdekten waarvandaan de mosterd komt (van Abraham, die hem dan weer elders haalt). Een olijk feestje richten we zeker nog eens aan. Liefst op een oudstrijdersbal van nijveraars voor Vlaamse onafhankelijkheid (dan al lang een feit), dus wanneer we 75 kaarsjes mogen uitblazen. Of misschien eerder, we zien wel.

 

Voor onze zestigste verjaardag stellen we graag een prijs in voor studenten die ons helpen een beter beeld op het soms woelige en altijd politiek interessante verleden van onze vereniging te krijgen. We willen dus terugblikken, maar laten dat graag door studenten geschiedenis, filosofie, politieke wetenschappen of andere disciplines doen. Voor ons ligt er hier-en-nu, morgen en overmorgen genoeg ander werk op de plank.

 

Maar onze geschiedenis interesseert ons dus wel en daarom stellen we de ‘Grote Kroniekprijs van de VVB’ in. Wie met onderscheiding afstudeert met een eindverhandeling op masterniveau over een aspect van de geschiedenis van de Vlaamse Volksbeweging, waarbij de ganse zestig jaar in ogenschouw wordt genomen, kan kandideren voor de ‘Kroniekprijs’. Laureaten krijgen dan via ons de kans om hun thesis om te vormen tot een heuse monografie die via de VVB wordt uitgegeven.

 

Binnenkort vind je via onze webstek meer informatie over de oproep (‘call’ zeggen ze in het schoon Engels) en de manier waarop we graag met studenten (én hun professoren) willen samenwerken (de spelregels).

 

We zijn nu al beducht voor boze telefoons van rectoren en decanen die een aardverschuiving vrezen van studentenaantallen richting politieke wetenschappen en geschiedenis, ten nadele van ingenieursstudies en geneeskunde. We doen inderdaad een mooi aanbod. Maar de VVB heeft iets te vieren en doet dat deze keer met academische stijl! Zeg dat we het gezegd hebben!

Terug naar overzicht