In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

PERSMEDEDELING: De VVB en TAK betogen: Brussels stadion op Parking C? Duizendmaal nee!
16-3-2016
 

De Vlaamse Volksbeweging eist dat de Vlaamse regelgeving die werd uitgewerkt voor Parking C gerespecteerd wordt. Daarin staat uitdrukkelijk dat grootschalige bedrijven die de draagkracht van de omgeving overschrijden, niet zijn toegelaten.

 

De VVB en TAK betogen: Brussels stadion op Parking C? Duizendmaal nee!

 

Komende zondag 20 maart betogen de Vlaamse Volksbeweging en TAK tegen de bouw van het zogeheten Eurostadion op Parking C in Grimbergen.

 

De manifestatie is niet gericht tegen een voetbalstadion op zich, wel tegen de gekozen locatie. Zo’n nationaal stadion hoort thuis in Brussel en niet in de Vlaamse Rand.  Het betreft immers een op-en-top Brussels project dat wordt neergepoot op een strategisch stukje Vlaanderen. Alles zal er meertalig zijn, met het Frans vooraan (zie foto van een bord dat vandaag reeds op Parking C staat).

 

De stad Brussel heeft zich met een tussenkomst van 5 miljoen euro per jaar ingekocht in het project met de uitdrukkelijke bedoeling op Parking C een Brusselse werkgelegenheidspolitiek te voeren, met voorrang voor Brusselaars. Dat is door minister-president Vervoort uitdrukkelijk toegegeven op RTL.

 

Daarnaast wordt er in het stadion meer dan 18.000 m² kantoorruimte voorzien. Een deel van de Brusselse administratie zal dus gehuisvest worden in een Vlaamse gemeente. Als kers op de taart werd afgedwongen dat het ‘BXL’-logo bij alle wedstrijden centraal zal staan. De realisatie van het Eurostadion op Parking C komt neer op een brutale annexatie door Brussel van dit strategisch deel van Vlaanderen dat Grimbergen is.

 

De Vlaamse Volksbeweging eist dat de Vlaamse regelgeving die werd uitgewerkt voor Parking C gerespecteerd wordt. Daarin staat uitdrukkelijk dat grootschalige bedrijven die de draagkracht van de omgeving overschrijden, niet zijn toegelaten.

Er werd een plafond opgelegd van 50.000 m² voor recreatie, terwijl het stadion een totale oppervlakte zal hebben van 350.000 m². Daarnaast is er een plafond van 20.000 m² voor kantoren, terwijl er bovenop de parking een kantoorgebouw komt van 190.000 m².

 

Vlaanderen mag niet dulden dat zijn eigen regelgeving zo flagrant door Brussel met voeten wordt getreden en belachelijk wordt gemaakt.

 

Ten slotte is dit stadion misplaatst aan de noorderring, vermits die vandaag reeds volkomen overbelast is. In combinatie met het NEO-project en Uplace krijgen we een permanent gigantisch verkeersinfarct in het centrale gedeelte van het land, wat zal leiden tot zware economische schade voor de Vlaamse bedrijven. 

 

Daarom: 1000 maal néén aan het Eurostadion op Parking C!

 

Praktisch:

De manifestatie start om 11 uur aan het Cultuurcentrum van Strombeek-Bever (Gemeenteplein) en trekt vandaar naar Parking C, een optocht van ongeveer 2,5 kilometer.

Het einde wordt voorzien omstreeks 13 uur. De manifestatie is toegelaten en heeft dus een gemoedelijk karakter. Meer info

Terug naar overzicht