In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

PERSMEDEDELING: VVB en AK-VSZ voeren actie tegen Vlaamse geldstroom naar WalloniŽ
8-3-2016
 

De Vlaamse Volksbeweging en het Aktiekomitee Vlaamse Sociale zekerheid breken een lans voor billijke solidariteit door middel van een nationale pamfletactie op 9 maart in alle grote Vlaamse treinstations.

VVB en AK-VSZ voeren actie tegen Vlaamse geldstroom naar Wallonië

Op woensdag 9 maart 2016 organiseren de Vlaamse Volksbeweging en het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid aan 15 Vlaamse stations een landelijke actie. Tientallen vrijwilligers zullen ’s ochtends pamfletten - “daar gaat uw boterham” - uitdelen die de Vlaamse pendelaars zullen wijzen op de gevolgen van de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië.

Deze financiële transfers verarmen Vlaanderen onherroepelijk en verplichten de Vlaamse Regering de dienstverlening af te bouwen of duurder te maken. Niettegenstaande deze massale financiële transfers slaagt de Waalse Regering er niet in om haar financiële huishouden te ordenen en zakken onze zuiderburen steeds verder weg in een budgettair moeras.

De VVB voelt zich overigens gesterkt om op het terrein actie te voeren, nu wij voor de derde keer in één jaar tijd van de sterkste politieke speler (de partij N-VA) in het land gelijk krijgen. Er waren het idee van een stappenplan naar verdere autonomie of zelfs onafhankelijkheid (met de tandem Vuye-Wouters) en de aanslepende transfersaga (de nieuwe studie vanwege minister-president Bourgeois). Nu maakt het idee van een Vlaamse Grondwet school.

Na afloop van de actie zal VVB-politiek secretaris Willy De Waele op een persconferentie toelichten hoe VVB en AK-VSZ met deze actie willen aanknopen bij het spraakmakende colloquium van 3 oktober 2015 in het Vlaams Parlement. Dit colloquium actualiseerde de kritiek van de Vlaamse Beweging op de transfers en ontvouwde een strategie om de geldstroom binnen België terug te dringen dan wel snel af te bouwen na de ontbinding van het huidige federale België.

Gui Celen, voorzitter van het AK-VSZ, zal daarna de werking van het AK-VSZ voorstellen, alsook het verslagboek van het colloquium van 3 oktober 2015, waaraan o.a. Remi Vermeiren (In De Warande), Alain Mouton (Trends), Geert Jennes (ex-Vives), Erik Stoffelen (AK-VSZ), Magda Michielsens (Gravensteengroep) en Herman Matthijs (UGent) meewerkten. Dit colloquium was een mijlpaal voor de invloed die VVB en AK-VSZ op de sociaaleconomische debatten willen uitoefenen.

Via een ruime verspreiding komende maanden van pamflet en verslagboek zeggen VVB en AK-VSZ de Vlaamse politieke wereld de wacht aan. Communautaire stilstand uit - letterlijk - onnavolgbare politieke berekening is één ding, lijdzaam de transfers verder ondergaan is de kers op de diepvriestaart.

Wij vragen aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois dat hij de transfers niet alleen zonder taboe laat berekenen, maar dat hij ook uitlegt hoe hij ze wil aanpakken. Wij hebben er vertrouwen in dat hij ons ook hier niet op onze honger zal laten.

PS1 - De actie gaat door aan de stations van Antwerpen-Centraal & -Berchem, Mechelen, Lier, Hasselt, Genk, Leuven, Halle, Diest, Torhout, Kortrijk, Brugge, Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

 

PS2 - De persconferentie gaat van start om 11:00 p/a VNZ, Hoogstratenplein 1 te 2800 Mechelen. Voor de pers is een broodjeslunch voorzien; wij vragen belangstellende journalisten beleefd om hun komst op voorhand aan te kondigen via secretariaat@vvb.org of via 0474 907 144 (Jonas Naeyaert).

Gui Celen
Voorzitter AK-VSZ
guido.celen@skynet.be 
0475 70 26 25

Willy De Waele
Politiek secretaris VVB 
willy.de.waele@vvb.org
0473 66 68 20


Terug naar overzicht