In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Echte kracht van verandering is communautair
14-1-2016
 
 

Voormalig N-VA-fractievoorzitter Hendrik Vuye

Gisteren kondigde N-VA-voorzitter Bart De Wever aan dat het tijd was om het communautaire te operationaliseren. Hendrik Vuye stopt als fractievoorzitter en start met Veerle Wouters aan een ‘brede denkoefening’ die wetteksten zal ontwerpen.

Kracht van Verandering

Het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat echte verandering onmogelijk blijft zonder de nodige communautaire hefbomen: we maakten ons internationaal belachelijk met de nare veiligheidssituatie in Brussel en onze zielige aanwezigheid op de milieutop in Parijs. Communautaire tweespalt reikte zelfs tot in de belgicistische vakbondsbastions. Ondertussen lijkt de economische groei van de herstelregering tegen te vallen, nochtans was het daarvoor dat het communautaire werd opgeborgen. Belangrijker, er zijn er geen (institutionele) garanties getroffen om een PS-regering te vermijden in 2019 die alles terugdraait.

Lijnen mee uittekenen, geen spelletjes spelen

Volgens de verslaggeving van Doorbraak (het digitale tijdschrift en opinieforum) zou het kunnen gaan om aankondigingspolitiek in functie van de politieke spelletjes in N-VA. Hendrik Vuye, zo klinkt het, zou weggewerkt moeten worden en de denkoefening zou een excuus zijn hiervoor.

Wij willen enthousiasme en expertise aanbieden in een brede denkoefening rond een nieuw, vrij Vlaanderen. Dit is ook nodig en urgent want de Franstalige politici zijn al jaren bezig aan hun exitscenario, hun plan B. De Vlaamse Volksbeweging is niet bij de pakken blijven zitten en is reeds begonnen aan een Vlaams Witboek rond onafhankelijkheid. We kunnen dus een constructieve partner zijn. Maar wij zullen weigeren mee te werken mocht dit een leeg project te blijken zijn zonder politiek doel.

Geen taboes rond onafhankelijkheid

De Vlaamse Volksbeweging heeft steeds met argusogen de inhoudelijke ontwikkeling van de N-VA naar (Belgische) machtspartij gevolgd; van een duidelijk onafhankelijkheidsidee naar een confederale boodschap naar een economisch herstelconcept. Toch willen we blijven geloven dat er Vlaams DNA in de N-VA blijft. Vlaamse onafhankelijkheid is nog niet gewist uit het partijprogramma. Het is voor de Vlaamse Volksbeweging wel een noodzakelijk minimum - men gaat toch de wetteksten niet indienen - niet te werken met de machtstaboes die de N-VA als beleidspartij zichzelf heeft opgelegd. Er moet volledig complexloos worden nagedacht over welke staatsvorm Vlaanderen het best kan dienen; en de vorming van een onafhankelijke Vlaamse staat moet tot de denkpistes behoren.

Terug naar overzicht