In de kijker

Grondvest

Nieuwe MP in CataloniŽ: Madrid en Barcelona op ramkoers
11-1-2016
 

Artur Mas met zijn nieuwe opvolger, Carles Puidgemont.

Catalonië: het bloed kruipt…

… waar het niet gaan kan. Tot het in een stroomversnelling komt en bruisend alle dammen - in de politiek: remmingen - wegspoelt. De toestand in Catalonië evolueert plotseling ongemeen snel. Na een periode waarin met de onmogelijkheid of onwil (schrappen wat niet past) om een regering te vormen meteen ook het staatsvormende proces van de Catalanen op apegapen leek te liggen, is in extremis een doorstart alsnog bewerkstelligd. De vraag is hoe die doorstart er dan wel uit zou kunnen zien.

Carles Puigdemont zal een regering leiden van JpS (de lijst van onder andere ontslagnemend minister-president Artur Mas) en de uiterst-linkse CUP. Nieuwe, Catalaanse verkiezingen zijn daarmee afgewend, ongetwijfeld tot grote opluchting van velen. De burgemeester van Girona bekleedt vanaf vandaag het hoogste ambt in de Catalaanse aspirant-staat. Inmiddels tracht in Madrid aftredend president Mariano Rajoy een nieuw kabinet op de benen te brengen dat voor een soort regering van nationale eenheid moet doorgaan. Het is inderdaad alle hens aan dek voor wat wordt beschouwd als een ultieme krachtmeting met de Catalaanse republiek-in-wording.

De conservatieve stem van Rajoy’s PP zal binnen een nieuwe Spaanse coalitie nog luid worden gehoord, vermits een linkse coalitie van de socialistische PSOE met het zegevierende linkse Podemos zowat overal in Spanje zou kunnen worden uitgelegd als een knieval voor het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. Podemos wil immers een nieuw referendum over de kwestie, een boot die andere Spaanse partijen ten allen prijze proberen af te houden.

De atmosfeer tussen Barcelona en Madrid wordt dus zo mogelijk nóg grimmiger. De vraag is of in deze verscherpte politieke toestand Puigdemont het Catalaanse stappenplan naar onafhankelijkheid op koers zal kunnen houden, iets wat hij zelf al aankondigde als prioriteit. Het lijkt er dus op dat het stof van de Catalaanse en Spaanse verkiezingen eindelijk is gaan liggen en dat een nieuwe ronde in het ‘laat-Spaanse tijdperk’ zich aankondigt.

Het gebikker tussen Madrid en Barcelona zal alleen maar grimmiger worden nu Mas een duidelijke opvolger heeft.

We gaan er voor het gemak vanuit dat Madrid aan het kortste eind zal trekken. Vroeg of laat lijkt dat voor eerlijke waarnemers het meest waarschijnlijke scenario. De rest is dan voer voor historici of voor juristen die een nieuw en stabiel nabuurschap tussen Catalonië en romp-Spanje zullen moeten installeren. Hierbij ongetwijfeld met argusogen gevolgd door de EU en staten zoals het Verenigd Koninkrijk (Schotland!), Italië (Zuid-Tirol en elders!), Frankrijk (Corsica en elders!)… en België (zonder commentaar).

Terug naar overzicht