In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

Kantelende tijden: ook volgens FENL
3-12-2015
 


De rechtsnationalistische fractie in het EP met v.l.n.r. Salvini (Lega Nord), Vilimsky (FPÖ), Le Pen (FN), Wilders (PVV) en Annemans (VB)


Gisteren vergaderde de Stichting voor een Europa van de Naties en de Vrijheid (FENL) - de rechtsnationalistische fractie in het Europees Parlement van roergangster Marine Le Pen, waaraan ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) een belangrijke bijdrage levert - in het Brusselse Sofitel, midden in de Europese wijk. De conferentie wou een balans opmaken van de nationale soevereiniteit in de Europese Unie. Er ging veel aandacht naar de impact van de islam en het jihadisme op die nationale soevereiniteit. Annemans was gastheer voor een honderdtal aanwezigen en had de eer Wim van Rooy, Annie Laurent en Thierry Baudet in te leiden. Het evenement wou bewust geen politiek gebeuren zijn, maar wou ruimte geven aan ideeën van verschillende mensen.

 

Het islamisme negeert en bestrijdt nationale soevereiniteit, maar de EU doet in feite hetzelfde, zo luidde de rode draad door de bijdragen van de verschillende sprekers. Wat dat betreft spreekt de actuele open-grenzenpolitiek boekdelen, maar evengoed de reactie op de terreur die met de hypermigratie meereist: straffe en geüniformeerde maatregelen ter bekamping van terrorisme en politiek extremisme. Door die centrale aansturing komt de Europese verscheidenheid in last en dus onze culturele en ethische weerbaarheid tegen wie ons uitdaagt, maar ook de nationale soevereiniteit om te beslissen wie we om welke reden willen toelaten op ons grondgebied en wie niet. ‘One sizes fits all’, blijft het krampachtige motto.

 

Publicist Wim van Rooy sprak een striemende aanklacht uit tegen de ivoren-torenmentaliteit van de regentenklasse die de EU bestuurt. Zolang de volkeren in Europa hun identiteit niet hervinden, zal onze morele en culturele weerstand tegen de nieuwe vijand die is opgestaan geen succes kunnen hebben. Slechts moraliteit en culturele geestdrift voor wat Europa betekent kan de moeilijke momenten helpen doorstaan die we nog voor ons hebben. Een mentaliteitswissel is van groter belang dan welke EU-maatregel ook, die alleen de symptomen beheersbaar wil maken om de ogenschijnlijke Europese Vrede niet in duigen te laten vallen.

 

Annie Laurent, een expert internationaal recht en politiek wetenschapster, ziet veel positieve signalen bij jongere generaties Europeanen die willen ontsnappen aan het levensbeschouwelijk nihilisme en een positief nationaal project genegen zijn. Vertrouwen in de jeugd om de EU een andere gedaante aan te meten zou zeker gepast zijn. Een elan waar Thierry Baudet in zijn afsluitende toespraak op doorging. Die jonge mensen moeten verenigd worden los van politieke partijen in een grote Europese beweging voor herstel van de nationale oikos, het nationale thuis onder het gewelf van Europese waarden. De auteur gaf mee dat hij hoopt dit project mee op gang te trekken. Dan zou er spoedig veel ten goede voor Europa kunnen veranderen. Het kan soms snel gaan, zo hield hij voor

 

Het Vlaams Belang hing een gigantische Catalaanse vlag op in hun kantoren tijdens de septemberverkiezingen in Catalonië als steun aan de nationalisten.


Het kan inderdaad soms snel gaan. Wie zijn wij om hem tegen te spreken? Wij zien veel convergentie van mensen met uiteenlopende achtergronden, maar ten gronde een gelijklopende analyse. Nationale soevereiniteit op oiko-logische gronden betekent een verregaande herordening van de verhoudingen binnen de EU. Het is het kader bij uitstek voor maatschappelijke zingeving en sociaaleconomische rechtvaardigheid in het eenentwintigste-eeuwse Europa. Op 9 december (ICEC-conferentie) zal vanuit een ander perspectief toch een goeddeels gelijkaardige analyse worden gemaakt in het Europees Parlement. De VVB neemt daarin mee het voortouw. Meer weten? Klik dan hier.

Terug naar overzicht