In de kijker

Kalender

Geen Activiteiten

Grondvest

De VVB-Jongeren schieten uit de startblokken
5-9-2015
 

Op vrijdag 21 augustus werd er verzameld in Ieper. Jonge geesten kwamen van overal uit Vlaanderen, sommige ongelukkigen mochten zelf 4u op de trein zitten, deels omwille van de ligging van Ieper, deels omwille van de uitstekende performantie van het Belgische spoor.

Een rijkelijke doch koude schotel wachtte de deelnemers op. Vervolgens mochten de studentprinsen van NSV! en KVHV de deelnemers vereren met een heerlijke clubavond (studentikoos bargoens voor een cantus). Het bierverbruik was gul, het zingen… ok. Wat voor middernacht werd het stille gedeelte ingezet (een stuk ter afsluiting van een cantus waarbij eerder serene liederen worden gezongen, vaak ter ere van gevallenen). Wie het bierverbruik toch niet gul genoeg vond kreeg de gelegenheid op de Ieperse nachtleven te verkennen. Ook ondergetekende vond zijn kamer terug. Uiteindelijk.

Slaap of geen slaap, het ontbijt werd  geserveerd om 08u30 (met verbazend veel tijdige deelnemers). Nadat fruitsap, toast en koffie (veel koffie) werd geconsumeerd was het tijd voor de kern van het weekend: het interactief debat met alle deelnemers teneinde werkpunten en richtingen te vinden voor de nieuwe jongerenwerking van de VVB. Om dit debat tot meer dan een nutteloze praatbarak zonder richting te maken (daarvoor bestaan de Belgische staatsinstellingen al) werd er een vraagstukkenlijst opgesteld met bijhorende reader (voorbereidende documenten of andere media). Deze vraagstukkenlijst met reader kan u trouwens vinden in de notities van de Facebookpagina van de Vlaamse Volksbeweging - daar zult u binnenkort ook de conclusies van het debat vinden -. Om zo optimaal mogelijk nuttige informatie te puren werden hiervoor jeugdorganisaties uitgenodigd in ons veld: KVHV, VBJ, Jong-N-VA en NSV!. Na de voorstelling van hun respectievelijke voorzitters werd overgegaan tot de effectieve vraagstellingen. De suggesties, ideeën, analyses, vertrekpunten… waren niet alleen kwantitatief van hoge mate, maar ook kwalitatief. De conclusies van dit debat zullen gebruikt worden bij de totstandkoming van het strategieplan van de jongerenwerking van de VVB. Wordt vervolgd.

Na een intense sessie rommelden de magen, op zoek naar een snelle hap, kwamen we terecht in wat volgens sommigen de nucleus van Belgische identiteit: een friettent.

Na de maaltijd en het rustig verpozen in de zon kwam dhr. Roel Dolhain spreken voor het jeugdig gezelschap. Roel Dolhain werkt in een omgeving van marketing en verkoopstechnieken en heeft naast een indrukwekkend Curriculum Vitae ook nog eens een duidelijke neus voor lesgeven. In het kader van meerwaarde bieden aan onze leden, maar ook aan onze belanghebbenden (‘stakeholders’) kon dit tellen. Roel gaf psychologische referentiekaders mee, beproefde stappenplannen tot begrijpen en overtuigen, menselijke profielen en oefensessies. De samenvatting van zijn nuttig betoog zal ook nog worden gepubliceerd.

Als afsluiter van de dag kwam erevoorzitter Guido Moons spreken over de geboorte van het moderne Vlaams-nationalisme: WOI. Uit de afgeblokte legitieme wensen van de Vlaamse ‘piotten’ kwam radicalisering voort: van cultuuremancipatie naar nationalisme.

Erna werd het stilletjesaan tijd om de magen terug te vullen. Op de markt van Ieper was er keuze tussen pasta met kip en pesto, stoverij en koningenhapje. Uiteraard met ‘Belgische’ frieten. De Last Post werd bijgewoond om vervolgens over te gaan tot de befaamde rolling of de kroegentocht. We slaagden erin door gidsing van plaatselijke deelnemers de leukste cafeetjes en uitgaansbuurten te vinden en geloof het of niet, maar ook daar werden plannen gesmeed, eerst om te (schater)lachen, vervolgens meer en meer in concrete vorm (wordt ook vervolgd J ). Uiteindelijk slaagde iedereen er in om toch zeker drie uur te slapen.

Na een hartig ontbijt kwam de algemene voorzitter de plannen uit de doeken doen die zijn gemaakt voor het volgende werkjaar anderzijds werd gesproken over de komende activiteiten op korte termijn. Na een afsluitend drankje op de terrassen van Ieper werd dan uiteindelijk vaarwel gezegd en op de trein of in de wagen gestapt. Tot volgend jaar!

Jonas Naeyaert
Stafmedewerker VVB-Jongeren


Terug naar overzicht