In de kijker

Kalender

Grondvest

Terug naar overzicht
Mei ’68, vijftig jaar later: terugblik en balans.
op 13/3/2018
Programma:

Situering: De hete meimaand van 1968: wie jonger is dan 50 was toen nog niet eens geboren. Zwart-wit beelden van anti-Vietnambetogingen, Leuven Vlaams, Dolle Mina’s, de Praagse lente, Woodstock en de Flower Power, en… uiteraard de opgebroken kasseien in Parijs overlappen elkaar op een tamelijk chaotische manier. Wat betekenen die beelden vandaag? Hing er echt iets in de lucht en is het blijven hangen, of allang weer verdampt? Was het een hormonale opstoot van de middenklassenjeugd, verwend door de Golden Sixties? Heeft de beweging iets meer opgeleverd dan korte rokjes, geitenwollen sokken en kakmachines?

Voor de latere generaties is de soixante-huitard het synoniem geworden van de salonrevolutionair die, eens hij zelf aan de hefbomen kwam, een nieuwe dictatuur instelde van de maakbare maatschappij, gegrondvest op een vrijheid-blijheid-ideologie, maar ook op een enorme regelneverij en het beruchte politiek-correcte dwangdenken. Mei ’68 is een historisch feit, maar ook semi-fictie, een legende, een boulevard van verloren dromen, en uiteindelijk zelfs een scheldwoord voor alles wat links en progressief is.

Dit jaar is ze dus een halve eeuw oud, die legende. Verwacht van de lezing geen historisch overzicht of een academisch referaat, maar een dieptezicht met punch, getekend Johan Sanctorum. In de lezing “Mei ’68 – vijftig jaar later” laat Sanctorum alle aspecten van deze revolte aan bod komen: politiek, cultuur, ecologie, vrouwenbeweging, onderwijs, media….  De historische feiten worden herlezen, van het stof ontdaan en gespiegeld aan onze huidige actualiteit anno 2018. Een dosis humor en satire mag niet ontbreken in deze kijk op een boeiende aflevering van het wereldtoneel.

 

De causeur: Johan Sanctorum (Oostende, 1954) is filosoof, publicist/blogger en Doorbraak-columnist. Hij studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB en zocht zijn weg als schrijver/uitgever, docent, theaterman, politiek consultant en weerom cultuurfilosoof. Vandaag onderscheidt hij zich als onafhankelijk criticus en scherpe pen in het Vlaams/Nederlandse opinielandschap. Cultuur, politiek en media zijn de geliefkoosde domeinen waar met veel eruditie en weinig respect voor politieke correctheid de actualiteit wordt gefileerd. Zijn engagement in de Vlaamse beweging belet hem niet ook kritisch te staan voor deze stroming en haar figuren.

 

Noteer deze datum in uw agenda en spreek mogelijk belangstellende vrienden en kennissen aan. Wij kijken ernaar uit u dan te mogen verwelkomen. Er wordt geen toegangsgeld gevraagd, maar de aanwezigen krijgen gelegenheid tot een vrije bijdrage.

 

Tot dan!

 

Het bestuur van VVB-Leuven

Georganiseerd door:
VVB Leuven
Locatie:
Café Tempo, zaal Stella
Baron August de Becker Remyplein 52
3010 Kessel-Lo
Voor bijkomende informatie en vragen:
dirk.dehaes@diplobel.fed.be