In de kijker

Kalender

Grondvest

Terug naar overzicht
De geboorte van het Vlaams-nationalisme in de loopgraven: De Open Frontbrieven
op 6/12/2017
Programma:

De Frontbeweging, de Vlaamse beweging in de loopraven aan het IJzerfront, startte op 11 juli 1917 met de verspreiding van een aantal Open Frontbrieven, een mijlpaal in de emancipatie van Vlaanderen. In de eerste Open Frontbrief verwoordde de Frontbeweging haar onvrede over de taaltoestanden in het Belgische leger en eiste ze zelfbestuur voor Vlaanderen en de opsplitsing van het leger in Vlaamse en Waalse eenheden.

Raf Praet is mede-auteur van het recente boek 'Alleen in u - o koning - geloven wij nog', een nieuwe wetenschappelijke tekstuitgave van de Open Frontbrieven.

Hij vertelt ons hoe deze teksten het iconische begin vormen van de Vlaamse beweging in haar politieke vorm zoals we die vandaag kennen, en staat ook stil bij de betekenis van de Open Frontbrieven anno 2017.De Frontbeweging startte op 11 juli 1917 met de verspreiding van een aantal Open Frontbrieven, een mijlpaal in de emancipatie van Vlaanderen. Die Open Frontbrieven zijn een groep pamfletten waarmee de Vlaamse beweging in de loopgraven, de Frontbeweging, in de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog haar ongenoegen uitdrukte over de taaltoe­standen en misbruiken tegen de Vlaamse soldaat in de loopgraven. Deze teksten vormen het iconische begin van de Vlaamse beweging in haar politieke vorm, zoals die de Belgische politiek tot op vandaag mee vorm geeft.

Voor wie meer wil weten over Vlaanderen gedurende de Eerste Wereldoorlog en de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme.

 

Raf Praet is historicus en sinds 1 september directeur van VOS Vlaamse Vredesvereniging.

 

VVB Gent organiseert samen met Jong VOS Gent (VOS Vlaamse Vredesvereniging).

Woensdag 6 december om 20 u in de Trouwzaal, Dienstencentrum Ledeberg.

Iedereen welkom, toegang gratis. 

De Frontbeweging startte op 11 juli 1917 met de verspreiding van een aantal Open Frontbrieven, een mijlpaal in de emancipatie van Vlaanderen. 

Die Open Frontbrieven zijn een groep pamfletten waarmee de Vlaamse beweging in de loopgraven, de Frontbeweging, in de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog haar ongenoegen uitdrukte over de taaltoe­standen en misbruiken tegen de Vlaamse soldaat in de loopgraven. Deze teksten vormen het iconische begin van de Vlaamse beweging in haar politieke vorm, zoals die de Belgische politiek tot op vandaag mee vorm geeft

De Frontbeweging startte op 11 juli 1917 met de verspreiding van een aantal Open Frontbrieven, een mijlpaal in de emancipatie van Vlaand

Die Open Frontbrieven zijn een groep pamfletten waarmee de Vlaamse beweging in de loopgraven, de Frontbeweging, in de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog haar ongenoegen uitdrukte over de taaltoe­standen en misbruiken tegen de Vlaamse soldaat in de loopgraven. Deze teksten vormen het iconische begin van de Vlaamse beweging in haar politieke vorm, zoals die de Belgische politiek tot op vandaag me

Info: Herman De Mulder  gent@vvb.org  tel 09 329 04 56 en Robin Gouwy, Jong VOS Gent  tel 0474 38 15 17

 

Georganiseerd door:
VVB Gent
Locatie:
Dienstencentrum Ledeberg
Ledebergplein 30
9050 Ledeberg
Routebeschrijving:

Openbaar vervoer : lijn 1 - 4 - 9 - 20 - 22 - 24 - 27 - 28 - 94 - 96 - N4 (halte Ledebergplein / Eggermontstraat)

Parkeren op het Ledebergplein en omliggende straten m.u.v. bewonersplaatsen. Parkeerzone groen - gratis na 19u

Voor bijkomende informatie en vragen:
gent@vvb.org
VVB Gent i.s.m. Jong VOS Gent
Tel: +32 09-3290456