In de kijker

Kalender

Grondvest

Terug naar overzicht
Vrouwenrechtenactiviste Darya Safai.
op 23/11/2017
Programma:
Darya Safai is een Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste.Ze was laatstejaarsstudent tandheelkunde aan de universiteit van Teheran in 1999, toen ze na haar deelname aan een studentenmanifestatie, die tot een grote protestbeweging leidde, gearresteerd werd en in de gevangenis belandde. Nadat ze voorlopig op borgtocht werd vrijgelaten, in afwachting van haar proces, vluchtte ze samen met haar man Saeed Bashirtash, één van de leiders van de protestbeweging, naar Turkije en daarna naar België. Ze werd bij verstek veroordeeld door de revolutionaire rechtbank van de Islamitische Republiek Iran tot een gevangenisstraf van 2 jaar. In België behaalde ze opnieuw haar diploma tandheelkunde 
In 2014 heeft ze de actiegroep Let Iranian women enter their stadiums opgericht waarmee ze tegen het stadionverbod voor Iraanse vrouwen strijdt
Darya Safai beschouwt de verplichte hoofddoek in haar geboorteland als een symbool van discriminatie en onderdrukking van de Iraanse vrouwen. Toen er op de Olympische Zomerspelen 2016 het Egyptische vrouwenvolleybalteam volledig in boerkini meespeelde herhaalde ze haar mening in een kritisch stuk op de website van de krant De Morgen.
In oktober 2015 kwam haar boek Lopen tegen de wind uit, waarin ze haar levensverhaal vertelt en haar strijd tegen de discriminatie van Iraanse vrouwen.
Op 21 maart 2016 ontving Darya Safai het Ebbenhouten Spoor, een erkenning die N-VA elk jaar uitreikt aan een verdienstelijke nieuwe Vlaming.


Georganiseerd door:
VVB Dilbeek
Locatie:
Kasteel La Motte
Lumbeekstraat 20
1700 St-Ulriks-Kapelle
Voor bijkomende informatie en vragen:
dilbeek@vvb.org