In de kijker

Kalender

8/9/2018
22/9/2018
14/11/2018

Grondvest

Terug naar overzicht
DIADA 2016: Vlaamse delegatie
op 11/9/2016 - 11/9/2016
Programma:


1.        Wat is de Diada (Nacional)?

Diada betekent dag. Het kan gek klinken maar in feite is het een rouwdag die zich met de tijd ontwikkelde in een feestdag. Diada Nacional de Catalunya is de nationale feestdag in Catalonië. De Catalanen zijn super trots op hun land en daarom wordt dit feest op 11 september vol met trots en nationalisme voor Catalonië gevierd.

2.        Hoe is het ontstaan? 

Het begon op 11 september 1714 toen het kasteel van Cardona, als laatste oord van verzet, zich moest overgeven bij het beleg van Barcelona. De blokkade was goed een jaar te voren, kort na de Vrede van Utrecht begonnen door Spaanse en Franse troepen. Op 25 juli 1714 gingen de troepen over tot de belegering. Na de val van Barcelona, richtte Filips V een streng centralistische staat naar Frans model op en werd de verregaande zelfstandigheid van Catalonië, waarvan het onder de Kroon van Aragón genoot, volledig afgeschaft.

3.        Een nederlaag vieren? 

Daarna hebben de Catalanen deze dag beschouwd als een rouwdag, het stond in het teken van de rouwdiensten voor de slachtoffers. Door de Catalaanse emancipatiebeweging in de negentiende eeuw is deze dag van nederlaag langzaam veranderd in een nationale feestdag. De Catalanen waren trots op hun eigen identiteit en taal en begonnen steeds meer standbeelden te maken van hun helden uit de tijd voor de val van Barcelona. Tijdens het regime van generaal Franco, van 1939 tot 1975, werden alle Catalaanse feestdagen en symbolen verbannen. Zelfs de Catalaanse taal werd verboden. Vrij snel na de dood van dictator Franco werd de feestdag weer opgepikt! De dag 11 september 1976 wordt gezien als hét keerpunt van rouwdag naar feestdag. Meer dan een miljoen Catalanen stapten toen op ten voordele van meer Catalaanse autonomie.

1714 is daarom een belangrijk datum, getal en tijdstip in Catalonië. Zo starten de grote manifestaties op 11 september altijd om 17.14 uur (na de siesta) en schreeuwen de supporters van FC Barcelona bij iedere thuismatch op 17 minuten en 14 seconden na het begin van de voetbalmatch hun keel schor voor Catalaanse onafhankelijkheid. 

4.        Wanneer en waar is dat feestje?

a.        De avond vooraf (zaterdag 10 september)

i.      Op verschillende plaatsen in de stad hebben de verschillende geledingen van de Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen (en er zijn er heel veel) afzonderlijke bijeenkomsten. Maar er is één constante, tegen zonsondergang komen de meesten samen aan de herdenkingsvlam voor de gesneuvelden van 1714 op het plein Fossar de les Moreres. Dat is rechts van de prachtige kerk Santa Maria del Mar die in het oude stadscentrum ligt. 

ii.      Aan het herdenkingsplein worden de hele avond herdenkingen gehouden. Iedere partij, vereniging krijgt er even tijd om net haar eigen viering en toespraak te houden, die steevast wordt afgesloten met het zingen van het Catalaanse volkslied.

iii.      Na de plechtigheden vertrekken vanuit de oude wijk El Born allerlei fakkeloptochten door de stad. Al naar gelang van je overtuiging kan je je bij een van deze optochten aansluiten.
 

b.        De dag zelf (zondag 11 september)

i.      Bloemenhulde

Een belangrijke traditie op deze dag is de ceremonie die om 9 uur ’s ochtends begint bij het monument van Rafael Casanova. Bij deze ceremonie worden gedenkkransen neergelegd door de president van Catalonië, de burgemeester van Barcelona en andere belangrijke mensen van de stad, maar ook door honderden verenigingen en personen. Deze niet aflatende stoet van bloemenleggers komt rechtstreeks op de televisie en is de moeite om te zien. Ook al omdat er heel wat groeperingen in de kledij van 1714 deelnemen. 

Rafael Casanova was de laatste voorzitter van het Consell de Cent, een functie die te vergelijken is met die van burgemeester. Tijdens de Spaanse Successieoorlog stond hij aan de kant van de Habsburgse Keizer Karel VI tegen de Spanjaarden en de Fransen. Tijdens het Beleg van Barcelona (1713-1714) was hij tevens lid van de regering van het Prinsdom Catalonië, de Barcelonese stadsmilitie en gouverneur van het garnizoen van de stad. 

In 1888 wordt een bronzen standbeeld ingewijd aan de Passeig Lluís Companys, dat later verplaatst wordt naar de Ronda de Sant Pere, de plaats waar Casanova tijdens het beleg gewond neergevallen is. Tijdens de Franquistische dictatuur werd het beeld verwijderd en pas na de dood van Franco teruggeplaatst.

ii.      De Fira Entitats wordt vervangen door vijf lokale betogingen 

Normalerwijze is het immense plein aan de Arc De Triomf de hele dag door het centrum van de viering. Meer dan 120 verenigingen en initiatieven stellen er zich voor, verkopen allerlei Catalaanse spullen (niet te geloven welke merchandising die Catalanen ten toon spreiden), debatteren, verkopen lokale drank en eten… Daarnaast zijn er (vooral ’s avonds) ook optredens. Naar goede gewoonte durft het programma nogal eens wisselen. Zo ook dit jaar. Op 7 augustus beslisten de organisatoren om op zondag 11 september in vijf verschillende steden betogingen te houden. Alle krachten zullen lokaal worden ingezet en dus geen fira. 

iii.      Een manifestatie

Meestal gebeurt in de late namiddag de massamanifestatie. In 2013 wordt een menselijke ketting van honderden kilometers gemaakt. In 2014 vormden meer dan één miljoen Catalanen een menselijke Catalaanse vlag. Vorig jaar slaagden meer dan 1,5 miljoen Catalanen er in om een kilometerslange bewegende pijl naar hun parlement af te schieten. INDRUKWEKKEND. Wat er dit jaar op stapel staat is dus nog niet geweten, buiten het feit dat het op vijf verschillende locaties zal zijn. 

iv.      Verschillende openbare gebouwen openen hun deuren (onder voorbehoud)

1.        Het Catalaanse parlement

Locatie: Parc de la Ciutadella

Openingstijden: van 10:00 tot 19:00

2.        Het paleis van het regio bestuur

Locatie: Plaça de Sant Jaume

Openingstijden: van 10:00 tot 16:00

5.        Waarom trekken we naar de Diada?

a.        Misschien is de eerste reden, de minst gekende. Wij Vlamingen hebben aan de Catalanen een ereschuld terug te betalen. Het is net door de kennis van een Vlaming dat Barcelona in 1714 gevallen is. De in Brussel geboren Joris Prosper Van Verboom plande in dienst van de Spaanse koning het beleg van Barcelona en versloeg de stad. Hij ontwierp ook de dwangcitadel van Barcelona tussen 1715 en 1718  waarbij hij niet minder dan 38 straten en 1016 huizen liet slopen. De indrukwekkende ruines kan je nu bewonderen in het cultureel centrum van El Born. Een bezoek meer dan waard.

b.        De Catalanen waren onze allereerste Europese partner binnen ons eerste Europees samenwerkingsverband EPI en zijn uiteraard nauw betrokken bij het huidige verband ICEC (International Commission of European Citizens). Zij zakten in 2014 onder leiding van Anna Arqué met meer dan duizend af naar onze Europese manifestatie in het Jubelpark. 

c.        ICEC houdt twee algemene vergaderingen per jaar. Eén ervan is gepland de dag voor of achter de Diada. 
d.        Een bezoek en deelname aan de Diada geeft je een ongelofelijke oppepper. Kippenvel en enthousiasme wisselen zich af. Je hebt na de Diada ontzettend veel zin om er in Vlaanderen tegenaan te gaan, gespijsd als je bent door de Catalaanse vitaminen. Want we mogen het niet vergeten, Catalaanse onafhankelijkheid is mooi, maar het is ons nog steeds in de eerste plaats om Vlaamse onafhankelijkheid te doen.

e.         Om het nuttige ook aan het aangename te koppelen. Barcelona op zich is al een bezoek meer dan waard. Niet voor niets is de Catalaanse hoofdstad één van de topbestemmingen voor een citytrip.

6.        Wat staat er op het VVB-programma in Barcelona?

a.        Zaterdag 10 september

i.      De hele dag (voor- en namiddag, ook tijdens de siesta J) zijn er ICEC-vergaderingen. Deze staan enkel open voor de leden van de Algemene Vergadering van ICEC. 

ii.      In de vooravond leidt VVB-coördinator Steven Vergauwen de gegadigden rond langs de voornaamste plaatsen in Barcelona. De rondleiding eindigt aan het monument voor de gesneuvelden van 1714 bij de kerk van Santa Maria del Mar waar de eerder beschreven al dan niet officiële plechtigheden plaats vinden.  

b.        Zondag 11 september

i.      10.00 uur. VVB neemt als onderdeel van ICEC deel aan de bloemenhulde (zie hoger). 

ii.      Wellicht in de namiddag vijf betogingen in vijf verschillende steden met om 17.14 uur onafhankelijkheidsmoment. Gegevens nog niet bekend (zie hoger).  

7.        Hoe ziet het er allemaal praktisch uit?

a.        Algemeen

De VVB is geen reisbureau. We geven je wel heel wat tips, maar vervoer en overnachting regel je zelf. 

b.        Vluchten

Heel wat maatschappijen vliegen op Barcelona. Een kort overzicht vanuit Zaventem. 

www.vueling.com/NL/

www.ryanair.com/be/nl/

www.brusselsairlines.com/nl-be/

www.iberia.com/be/

www.britishairways.com/travel/home/public/en_be

Je kan ook met één van de chartermaatschappijen vanuit andere luchthavens naar Barcelona vliegen. 

www.jetairfly.com/nl

www.thomascookairlines.be/nl/

c.        Naar de stad

De simpelste en goedkoopste wijze om van de luchthaven El Prat naar het centrum van Barcelona te reizen is de bus te nemen.

De Aerobus-dienst is een express-busdienst die vliegveld Barcelona verbindt met het stadscentrum.

Deze dienst rijdt normaal tussen 5 en 10 minuten binnen de vaste diensttijden. Je kan op de Aerobus stappen vanaf zowel Terminal 1 (T1) als Terminal 2 (T2). De Aerobus brengt je vervolgens naar het stadscentrum waar je o.m. op Plaça Espanya of Plaça de Catalunya kunt uitstappen. Kaartjes naar zowel T1 en T2 kosten  €5,90  voor een enkele reis en  €10,20 voor een retour (geldig gedurende 15 dagen).

Het is belangrijk te onthouden dat beide Aerobussen voor Terminal 1 en voor Terminal 2 bij dezelfde haltes in het stadscentrum stoppen. Indien u op weg bent naar vliegveld Barcelona, zorg er dan voor dat u op de juiste Aerobus stapt. Beide bussen zien er hetzelfde uit, maar de bus naar T1 is de A1 en de bus naar T2 is de A2. Beide terminals liggen erg ver uit elkaar en het kost je een taxirit van meer dan € 20 om van de ene naar de andere te rijden. 

www.aerobusbcn.com/temas/Barcelona-eng.html

d.        Overnachten 

Slapen kan van een hostel, over airbnb tot in de allergrootste luxe. Op www.booking.com vindt ieder wellicht zijn of haar gading. Wij bij Barcelonezen thuis wil slapen kan terecht op www.airbnb.be .

e.        Je wil een paar uur meehelpen op de VVB-stand? Je hebt interesse voor de rondleiding op zaterdagavond 10 september? Dan kan je je inschrijven. Voor alle andere zaken (vervoer, overnachting...) moet je zelf zorgen. 

Meer info via Steven Vergauwen. Contacteer hem bij voorkeur via steven.vergauwen@vvb.org .

Georganiseerd door:
Vlaamse Volksbeweging
Locatie:
Triomfboog
Passeig de Lluís Companys
08003 Barcelona
Routebeschrijving:
Voor bijkomende informatie en vragen:
steven.vergauwen@vvb.org