In de kijker

Grondvest

Straatsburgreis 2019: VOLZET
31-1-2019

2019, nieuw programma: VOLZET

 

Het programma voor de Straatsburgreis editie 2019 ligt al zo goed als vast. De bedoeling blijft om een aantrekkelijk programma aan te bieden zonder in herhaling te vallen. Daarbij hielden we rekening met de opmerkingen van de deelnemers, maar ook met het feit dat de geïnteresseerden ook graag eens een stemming in het EP wilden meemaken. Een quasi leeg halfrond is niet zo’n opbeurende gebeurtenis.

 

Voor wie interesse heeft, hierbij de voornaamste punten voor deze trip die van dinsdag 26 tot en met donderdag 28 november zal plaatsvinden. Dat is later dan de voorgaande jaren (september en oktober) maar dat is met opzet. Zo zijn de nieuwe Europarlementariërs (MEP's) pas begin juli gekend. Maar de datum biedt ons ook de mogelijkheid om enkele kerstmarkten mee te pikken in Duitsland en de Elzas.

 

Op dinsdag 26 november hebben we 's middags een stop in Trier met onder meer de Romeinse Porta Nigra. Uiteraard is in deze Duitse stad aan de Moezel ook een kerstmarkt. Overnachten doen we in het Heidelberg, de stemmige en bruisende studentenstad aan de oever van de Neckar. Ons hotel ligt op slechts 200 meter van de Altstadt. Na het avondmaal dompelen we ons bijgevolg onder in de sfeer van glühwein en kerstsouvenirs.

 

Woensdag 27 november wordt Straatsburgdag. Na een stevig ontbijt brengt de bus ons naar het Europees Parlement. Na de ontvangst en een uiteenzetting (met vraagstelling) wonen we om 12 uur een zitting bij en gezien het tijdstip ook een stemming. Zo kunnen we eens wat meer dan 15

MEP's in actie zien. Om 13 uur vertrekken we naar stadscentrum van de hoofdstad van de Elzas voor een lichte maaltijd. Zo zijn we dan klaar om ’s namiddag een vrij bezoek te brengen aan de indrukwekkende kerstmarkt(en) van Straatsburg. Ze staan als van de mooiste van Frankrijk gecatalogeerd. Geen tijdstip in het jaar waarop het Duitse (Elzasser) hart van de stad nog zo duidelijk klopt. Tegen valavond verplaatsen we ons dieper de Elzas in. We overnachten in Andlau waar we een driegangenmaaltijd nemen in ons hotel.

 

Op donderdag 28 november brengen we een bezoek aan het moderne gloednieuwe (sinds 24 oktober 2017) Mémorial Alsace-Moselle in Schirmeck. De inwoners van de Elzas en de Moezelstreek veranderden tussen 1870 en 1945 vier keer van nationaliteit. Tijdens een twee uur durend bezoek maken we kennis met deze bewogen geschiedenis en de stappen naar een blijvend durende Europese vrede. Na een licht middagmaal in de streek stappen we terug op de bus huiswaarts. Echter niet zonder nog even halt te houden in het Waalse Rochefort om voor de laatste keer de inwendige mens wat te sterken.

 

Je kan nu al inschrijven

 

De prijs ligt nog niet helemaal vast. Ze is iets hoger dan in 2018, vooral doordat we op twee verschillende plaatsen slapen. Om een compleet ander programma te kunnen aanbieden, is dat deze keer nodig. In een dubbel zal het wellicht € 210 per persoon bedragen, in een éénpersoonskamer € 240. Uiteraard zijn vervoer, inkom en alle maaltijden inbegrepen. U kan uw naam nu al opgeven aan steven.vergauwen@vvb.org . Het aantal plaatsen is immers beperkt.Terug naar overzicht